Въпреки че одобрява работата на кабинета "Близнашки"

Цветанов не приема обявяването на Русия за заплаха за България

Не можело в такъв кратък мандат да се обявява толкова важен стратегически документ

Снимка: БГНЕС

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в петък, че е доволен от досегашната работа на служебното правителство, но не и от решението на военния министър Велизар Шаламанов да огласи проектодокумента "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", в който Русия бе посочена като заплаха за страната ни.

Въпросният доклад, изготвен от експерти в МО, БАН, Външно министерство и службите, бе свален от сайта на военното ведомство и бе оттеглен от Съвета по сигурността към Министерския съвет по разпореждане на премиера Георги Близнашки.

В същото време президентът Росен Плевнелиев изрази подкрепата си текстът да бъде публично огласен, посочвайки, че заключенията в него се споделят от НАТО. Същото обясни и Шаламанов.

"Искам да заявя, че аз не приемам в такъв кратък мандат служебното правителство да излиза с такъв важен стратегически документ, какъвто е този за информационната война с Русия", обяви пък Цветанов в петък по време на откриването на летен университет на Младежката структура на ГЕРБ във Варна.

Изказването му всъщност е първата официална позиция по въпроса на представител на ръководството на партията. По същество тя се доближава изключително много до становищата на АБВ и "Атака". Формациите на Георги Първанов и Волен Сидеров вече поискаха оставката на военния министър заради "Визия 2020".

Междувременно самият Шаламанов за пореден път защити констатациите в доклада, въпреки че предстои той да бъде преработен преди да го обсъди Съветът по сигурността в МС. След това документът ще бъде представен от президента и военния министър на срещата на върха на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември.

"В документа "Визия 2020: България в НАТО и Европейската отбрана" няма термин "военна заплаха", има термин "риск за сигурността на България и Алианса и заплаха за нашата сигурност". Това е оценка, която се изработва в рамките на НАТО с участието на България. Терминът е превод от английски, а думите се вадят от контекста", коментира в петък пред Нова телевизия Шаламанов.

На въпрос заплаха ли е Русия за националната сигурност на България, Шаламанов отговори, че определени действия на ръководството на Руската федерация, свързани с анексирането на Крим и подпомагане на сепаратистите, са сериозен риск за националната сигурност на страната, както и за сигурността на Алианса.

"Това пише в документа и е и моята позиция", заяви той. Попитан имало ли е реакции след този доклад, Шаламанов отговори, че към него не са постъпили остри реакции от нито един съюзник и от нито една официална институция у нас.

"Прецизирането на началните текстове, свързани с оценката на средата за сигурност и икономическата ефективност, е въпрос, който трябва да бъде по-широко консултиран с ресорните министерства на външните работи и икономиката. Документът е представен на премиера в рамките на Съвета по сигурността и по негово разпореждане започва по-задълбочено съгласуване на ниво министри. Не може да има предварително съгласуване на документ, който се изработва на експертно ниво. Съгласуването започна в сряда и тече в момента", добави военният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?