Цветанов: Не съм купувал апартаменти с пари на ръка

Вътрешният министър Цветан Цветанов обясни в понеделник, че всички плащания по купуваното от него имущество са извършвани по банков път и произходът на парите е деклариран в банките. Преди ден от НАП съобщиха, че започват проверка на имотното състояние на вицепремиера. Данъчната администрация се задвижи след серията от атаки срещу Цветанов, идващи от лидера на РЗС Яне Янев и пуснатия под домашен арест Алексей Петров.

Всичко, което е било осъществявано като плащане, не е само с кредита, изтеглен за целта, а и от депозити - негови и на съпругата му, обясни Цветанов пред бТВ. Всички суми са плащани по банков път и няма един лев, който да е плащан в брой. Произходът на всеки един от левовете, които са превеждани по тези сметки, го има в банките, от които са преведени, каза той и добави, че всичките му имоти са декларирани.

Цветанов обясни, че единият от имотите, за които говори Янев, е придобит от съпругата му и е апартамент от нейните родители, който още през 1964 г. е купен в центъра на София. Този имот бил прехвърлен и е с право на владение, докато родителите на съпругата му са живи. Те са прехвърлили и втори имот, но на непълнолетната дъщеря на Цветанов. Вътрешният министър го е декларирал от свое име, защото е прехвърлен на името на непълнолетно лице.

За третия апартамент, в който живее майка му, министърът обясни, че притежава една шеста от него като наследство от баща си. Четвъртото жилище е апартаментът, в който министърът живее и до ден днешен със съпругата си. Този апартамент е прехвърлен от родителите му още през 1991 г. с право на владение.

Другите два апартамента са съседни и са закупени през 2008 г. и аз ще ги изплащам всеки месец в рамките на 30 г. всеки месец по 900 лв., заяви Цветан Цветанов. Според кредитните калкулатори това означава кредит от около 105 000 лева при лихва 10 процента годишно.

Единият от апартаментите е с площ 80 квадратни метра, а другият - 113, като в момента те са обединени. Към тях има и два гаража.

Министърът купил тези апартаменти в скъпия столичен квартал "Изток" на по-ниски от пазарните цени в момента на покупката, защото тя била уговорена със строителя още от 2003 г., но договорът бил сключен едва през 2008 г., когато е издаден акт 14.

Освен това, както обясни министърът, човекът, от когото купил жилищата, му е приятел и затова му направил отстъпка в цената.

"Човекът, от който съм го купил, ние, всъщност сме и приятелски семейства. Дори аз съм кум със съпругата ми на неговата дъщеря на Тодор Бояджиев, за който става въпрос..., а станах и кръстник на детето им наскоро", заяви Цветанов.

Справки в Агенцията за обществени поръчки и във фирмените регистри показват, че димитровградската фирма "Ти Ви Би", на която Тодор Бояджиев е шеф, за последните пет години е спечелила 17 обществени поръчки за близо 8.8 милиона лева. На сайта на "Ти Ви Би" пише, че проектира, изгражда, преустройва, ремонтира, обслужва гаранционно и абонаментно и търгува на територията на цялата страна в жилищното строителство, промишлеността, туризма, селското стопанство и паметниците на културата.

През 2009 г. фирмата печели поръчка от столичната "Топлофикация " за подмяна на 9200 м. топлопровод в центъра на града за малко над един милион лева. През тази година "Ти Ви Би" печели нова поръчка на софийското парно за 2.025 милиона лева, този път за подмяна на топлоизолация на топропроводи.

Подмяна на арматура и компенсатори в ТЕЦ – "Земляне" в София фирмата извършва срещу около 935 хиляди лева по два договора през август миналата година.

От 2005 до 2008 г. фирмата изпълнява още 3 обществени поръчки на софийската "Топлофикация".

Две от поръчките са в Симеоновград, по една в Димитровград, Ивайловград и село Сърница, а останалите – в ТЕЦ "Марица Изток 2", ТЕЦ "Марица Изток 3" и ТЕЦ "Марица 3".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?