Цветанов не се притеснява за стабилността и благодари на ДПС за "отговорните решения"

Цветан Цветанов

Скандалите, генерирани активно от опозицията, имат за цел да държат страната в перманентна нестабилност и да неутрализират постигнатото от властта, обяви в неделя председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Това е единственият вид политика, който БСП владее и на който очевидно ще се осланя в периода, когато България ще бъде в обсега на публичното внимание на европейските граждани. БСП не успя да създаде свои политики и политически оси и не произвежда работещи политики в полза на страната. Тя ще се стреми на всяка цена да дискредитира всичко, направено от ГЕРБ, при това не по същество, а с атаки в гръб и безсмислени обвинения“, каза Цветанов пред БНР, след което декларира, че не изпитва притеснения за стабилността на коалицията.

"Господин Симеонов (вицепремиерът и съпредседател на „Обединените патриоти“ – бел. Ред.) Валери Симеонов е част от коалиционното споразумение и ние заедно формираме парламентарното мнозинство. Изборът за съответните министри и вицепремиери е в правомощията на Обединени патриоти. Към настоящия момент коалицията е стабилна и нямам абсолютно никакви притеснения относно стабилността и управлението, което трябва да продължи“, Каза Цветанов.

Заедно с това лидерът на най-голямата парламентарна група изказа благодарност към Движението за права и свободи за "отговорите решения, които взема“. По думите му движението се придържа към твърди стандарти за силна и обединена Европа и изповядва евроатлантическите ценности, но желаният от избирателите на ГЕРБ партньор в управлението са Обединени патриоти.

"Ние винаги сме разчитали на по-широка парламентарно подкрепа при приемането на законодателството, което действително кореспондира и с някои акценти от тяхната (на ДПС – бел. ред.) управленска програма и това е част от политиката, която те са изповядвали през всичките тези години. Но в момента парламентарното мнозинство е формирано на база гласовете от българските избиратели… Аз винаги съм казвал, че и опозиция трябва да участва в процесите и дори някой път дебатите, които се водят, допринасят за по-правилните решения, когато някой път променяме и ние нашата първоначална визия или представяне на даден законопроект“, заключи Цветанов.

Според него в дневния ред на обществото трябва да бъдат предстоящият бюджет, размерът на дефицита, продължаването на икономическия растеж, политиката по отношение на Западните балкани.

Според парламентариста бюджетният дефицит за 2018 г. ще бъде под 1%, а изхарчените пари по бюджета ще са два милиарда и половина лева повече, като от тях 700 милиона са само за фонд "Работна заплата“ за бюджетната сфера. Тези средства, по думите му, няма да бъдат за сметка на растящ дефицит, а за сметка на икономическия растеж.

Той изрази надежда, че заради нарастването на брутния вътрешен продукт през 2019 година може да има повече разходи, без да се налага увеличаване дефицита.

В тези месеци, в които правителството отново възвърна формата си, която беше преди провеждането на предсрочните парламентарни избори, имаме излишък и в момента ние можем да направим тези харчове, но не за да увеличим дефицита и не за да задължаваме следващите поколения. Харчим толкова, колкото изкарваме, подчерта Цветан Цветанов.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?