Дела и думи

Цветанов не си спомни къде е бил при презастрояването на Слънчев бряг

Вицепремиерът обаче и тогава имал активна позиция - отишъл и гласувал

Цветан Цветанов, Сн. БГНЕС

След като видя в протестите срещу промените в Закона за горите дългата ръка на организираната престъпност и патетично попита протестиращите къде са били, когато Слънчев бряг се е презастроявал, вътрешният министър Цветан Цветанов не отговори самият той къде е бил по време на презастрояването.

В сряда пред журналисти в парламента, които го притиснаха с този въпрос, той обясни, че и тогава е бил гражданин на България и е "защитавал своята активна гражданска позиция". Същата активна позиция той бил изразявал и при продажбата на "Кремиковци" и авиокомпания "Балкан".

На последвалия логичен въпрос как е изразявал активната си гражданска позиция, Цветанов отговори, че е ... гласувал, като така е изпълнил конституционните си права.

Недоумението от отговора на вицепремиера се засили и от признанието му, че в ГЕРБ хем подкрепяли протестите, хем ги намирали за незаконни.

Одобрението на партията се дължало на факта, че тя виждала развитието на гражданското общество, а неодобрението, че протестите не са съобразени със закона.

Вицепремиерът намеси и контрапротеста на малките общини в подкрепа на Закона за горите, който бе организиран с неофициалната намеса на местните структури на ГЕРБ. Той не пропусна да изреди всичките им искания, като уточни, че ГЕРБ иска да стимулира строителството, но да не се изсичат гори, и намери повод да цитира премиера.

А думите на премиера, посочени от Цветанов, бяха, че докато няма сближаване на позициите на двете протестиращи страни, законът няма да бъде преработван.

Цветанов изтъкна и заслугата на премиера за връщането на закона в парламента за ново обсъждане, "забравяйки", че законът всъщност бе върнат от президента Росен Плевнелиев, което влиза в правомощията му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?