Цветанов няма да бъде осъден за източване на 50 000 лв. от МВР и на втора инстанция

Цветанов няма да бъде осъден за източване на 50 000 лв. от МВР и на втора инстанция

Председателят на ПГ на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов няма да чуе "виновен" по обвинението си за източване на общо 50 000 лева от бюджета на МВР и на втора инстанция.

Това стана ясно след края на последното заседание на Софийския апелативен съд (САС) по делото му, когато магистратите обявиха, че ще излязат с решение до месец и половина.

Според практиката на втората инстанция това означава, че или ще потвърдят присъдата на първата, или ще върнат казуса за ново разглеждане.

В случая Цветанов бе оправдан от Софийския градски съд (СГС) в края на юни м.г. Ако апелативните съдии бяха счели това решение за неправилно, те трябваше още в сряда да постановят осъдителна присъда за бившия МВР шеф.

По време на делото прокуратурата твърдеше, че той е отклонил въпросните средства от бюджета на силовото ведомство и в нарушение на закона е разпоредил да бъдат изплатени на ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

Според обвинителния акт, 12 000 лв. са получени от Тодоров под формата на заплати за времето, в което през 2011 г. се е намирал в следствения арест. Освен това Цветанов бе обвинен, че след отнемането на допуска до секретна информация на Тодоров, той не е отстранил антимафиота, въпреки че е бил длъжен да го направи по закон.

Така бившият министър му дал възможност да пусне молба за освобождаване от МВР, вследствие на което е получил обезщетение от още над 38 000 лева със санкцията на Цветанов, твърдяха от държавното обвинение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?