Цветанов: Няма ескалация на поръчковите убийства

Ден, след като на метри от сградата на Министерския съвет бе разстрелян хазартния бос Йордан Динов, вътрешният министър убедено заяви пред БНР в четвъртък, че ескалация на поръчковите убийства в страната няма.

Само през последния месец и половина бе взривен бизнесменът Йордан Харасимов във Варна, а преди две седмици бе убит и подсъдимият по делото "Наглите" Кирил Кирилов.

Поръчковите убийства от времето на прехода по принцип са любима тема на Цветанов, тъй като редовно му служат за олицетворяване на политическата воля в борбата с престъпността, която, според него, единствено ГЕРБ демонстрира от 1989 г. насам.

Неведнъж министърът е констатирал, че през последните две години правителството е успяло да постави на колене организираните банди, които са тормозили обществото с отвличания, показни разстрели, магистрални грабежи и масови автокражби.

Пред националното радио Цветанов се изненада от факта, че убитият е носил голяма сума пари рано сутринта. "Не знам какви са били мотивите на Йордан Динов да носи толкова пари в себе си толкова рано сутринта и да ходи на среща с бившия кмет на Благоевград Костадин Паскалев", коментира МВР шефът.

Самият Паскалев обясни пред медиите в сряда, че е отишъл на мястото на убийството, за да се увери, че застреляният действително е Динов, тъй като баща му – Петър Динов, е добър приятел на социалиста. Цветанов обаче не се поколеба да внуши, че жертвата и Паскалев са имали някакъв вид бизнес среща.

Дейността на покойния Динов неведнъж попада в полезрението на ГДБОП през миналата година, като антимафиотите обискираха серия от офиси на фирмата му. От МВР тогава обявиха, че Динов се занимава с незаконен хазарт, но от прокуратурата така и не повдигнаха никакви обвинения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?