Цветанов: Нямам договорка с ГЕРБ, няма да има следващ мандат с премиер Борисов

Цветанов: Нямам договорка с ГЕРБ, няма да има следващ мандат с премиер Борисов

Цветан Цветанов, който предстои да учреди собствената си партия следващата седмица, твърди, че няма задкулисни договорки или зависимости от ГЕРБ. Според него Бойко Борисов повече няма да бъде премиер на страната.

За най-големи опоненти на новата партия Цветанов определи БСП и ДПС, а за най-близка по разбирания организация той посочи "Демократична България".

"Отворен съм за всеки, който иска да разговаря с мен, стига да изповядва същите ценности", подчерта Цветанов, цитиран от БНР.

Той твърди, че бъдещата му партия "Републиканци за България" вече е изградила структури на 70% от територията на България. Учредителната декларация на новата формация щяла да бъде приета на 20 септември, а самото учредяване е планирано за 27 септември в София. За същата дата е насрочен и 50-тия конгрес на БСП.

"Искаме да се подготвим много сериозно за предстоящите парламентарни избори, където си поставяме цели за изпълнение на управленска програма с ясни приоритети - енергетика, образование, съдебна система, туризъм и всичко, свързано с подкрепата за средния и малък бизнес", каза Цветанов. 

Той се оплаква, че по места управници заплашвали с уволнение членове на ГЕРБ, които искали да се присъединят към "Републиканци за България".

Преди ден отцепници от СДС в Пловдив казаха, че се присъединяват към "Републиканци за България". Обявиха, че става дума за близо 300 души. Зам.-председателят на партията Емил Кабаиванов, който е и кмет на Карлово, обаче твърди, че става дума за около 30 души.

"Членовете на СДС, които отиват в "Републиканци за България" на Цветан Цветанов, се изолираха от партията още след местните избори миналата година. Това са хора, които не изпълниха решението на Националния съвет за явяване в коалиция и за подкрепа на конкретни кандидати за кметове, специално в Пловдив", каза той пред БНР.

Сред присъединилите се към Цветанов е бившият депутат от СДС Никола Хаджийски, както и вече бившият шеф на СДС Пловдив Георги Пилев, председателят на общинския съвет в Асеновград Драгомир Георгиев и бившият председател на общинския съвет на Карлово Теодор Шойлеков.

Миналата седмица пък се разбра, че бивши кметове и активисти на ГЕРБ от Благоевградско се вливат в партията на Цветанов. Домакин на представянето на "Републиканци за България" в Благоевград бе бившият кмет на града д-р Атанас Камбитов, присъстваха и бившите кметове на Банско и Сандански Георги Икономов и Кирил Котев, които също бяха в залата.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?