Цветанов обеща да работи "както досега"

Лютви Местан "съжали" Бойко Борисов за "воденичния камък" на врата му

Цветанов обеща да работи "както досега"

След като бе преизбран за заместник-председател на ГЕРБ, Цветан Цветанов коментира пред журналисти, че ще продължи да работи, "както досега”. Думите му прозвучаха двусмислено, тъй като всичко, което е вършил досега, компрометира и него, и партията му, включително последните разобличаващи разкрития на депутата от ДПС Делян Пеевски за необяснимо близките отношения между двамата, когато Цветанов е бил вътрешен министър.

 

На Третата национална конференция на ГЕРБ, който се проведе в неделя, лидерът на партията Бойко Борисов не успя да се освободи от Цветанов, но "балансира" присъствието му с още двама зам.-председатели - Йорданка Фандъкова, която ще отговаря за всичко, свързано със София, образование и култура, и Димитър Николов, чийто ресор ще бъде регионалната политика. Цветан Цветанов, който досега бе единствен заместник на Борисов и отговаряше за всичко, вече ще е с по-ограничени функции.

 

"Аз ще се занимавам с чисто организационната работа, структурите на партията”, обясни той.

 

Сигнали, че Борисов търси начин да изтика Цветанов на заден план, се появиха преди няколко месеца, когато посочи Цецка Цачева като човека, който ще "движи нещата" от негово име в парламентарната група. Тогава лидерът коментира, че Цветанов има работа в следствието, прокуратурата, има съдебни дела и ежедневието му не е в парламента.


Срещу зам.-председателя на ГЕРБ и бивш вътрешен министър има образувани три дела, включително за незаконно подслушване, а управленският му мандат ще се запомни с безподобен натиск върху съдебната система, зрелищни арести и разправа с неудобни съдии.

 

За последното свидетелства и депутатът и медиен магнат Делян Пеевски, който в последната седмица отправи тирада публични обвинения към Цветанов. Бившият вътрешен министър отрича твърденията на Пеевски, но след като бе нахокан от Бойко Борисов, че неправилно напада прокуратурата и не си е взел поуки от времето, когато е нападал съдиите, отдаде поведението си на емоции.


"Може би някой път съм бил по-емоционален. Нашият лидер е прав, че действително не трябва да се води подобен диалог с представители на съответните институции. Има други механизми, които могат да бъдат много по-успешни", коментира той в неделя.

 

Той обеща да "извлече своите поуки от дадени грешки”, давайки да се разбере, обаче, че това не са "грешки". "Винаги съм се стремял да говоря истината и може би това на моменти в политически план е проблем, когато назоваваш проблемите с истинските имена”, коментира бившият вътрешен министър.

 

Не е ясно дали нападките на Пеевски от последните дни не му помогнаха да задържи партийния пост, представяйки се пред своите като жертва на тази кампания.

 

Така прогнозите, че той ще се раздели със зам.-председателския пост, след като по-рано от партията бе натирена Искра Фидосова, заради компрометиращото тефтерче на Филип Златанов от Комисията за конфликт на интереси, не се оправдаха.

"Аз не смятам, че трябва да тълкуваме дали някой е понижен, или не. За мен по-важно е да продължа да работя по същия начин, защото досега винаги, когато съм работил за успехите, които е постигнала партия ГЕРБ, винаги сме успявали”, заяви Цветанов.

Той оправда прокламираното от Борисов превръщане на ръководството в колективен орган и натоварването му с повече правомощия. "Когато една партия вече има над 78 000 членове, е съвсем нормално и разбираемо да има повече хора, на които да се разчита. Трябва действително Изпълнителната комисия да стане колективен орган, който да задава реалните политики и решения, които трябва да бъдат представяни и да се взимат”, поясни Цветанов.

 

Оставането му в ръководството на ГЕРБ е добре дошло за управляващите, тъй като Цветанов е удобна мишена. В същото време ще създаде допълнителни проблеми на Борисов в опитите му да привлече Реформаторския блок.

 

Местан: ГЕРБ са вкарани в блатото на Цветанов

 

Лидерът на ДПС Лютви Местан още в неделя изрази мнение, че преизбирането на Цветанов говори за нерешителността на Бойко Борисов да се освободи от заместника си.

 

По думите на Местан, останалите двама заместници – кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, са били "вкарани в блатото на Цветанов”. Председателят на ДПС определя това като "жалка имитация на промяна”.

"Не двама, а всички кметове на ГЕРБ да бяха избрани за заместник-председатели, не можеха да скрият безспорния факт, че Цветанов остава, при това с непокътната власт. Всички останали са камуфлаж. Тук номерът на Борисов няма да мине”, заявява Местан в позиция, разпространена веднага след избора на тримата заместници на Борисов.

 

"ГЕРБ стават все по-същите, остават си същата авторитарна партия, макар че вече е по-правилно да се говори за авторитарен дуализъм, при който председателят на партията е в тежка зависимост от заместника си”, разсъждава още в становището си Местан.

 

Според него Бойко Борисов е дотолкова "заклещен здраво от Цветанов”, че е "достоен за съжаление”. "Ще си носи воденичния камък, с който са двете страни на едно и също нещо, наречено ГЕРБ - силовашката квазипартия на задкулисието в българската политика”, казва още Местан.

Той посочва още, че всеки опит за съвместни действия на политическите субекти в дясното пространство с участието на ГЕРБ оттук нататък ще бъде разбиран като "съглашение с Цветанов”. "Общото им членство в ЕНП няма да ги оправдае пред демократично мислещия избирател”, предупреждава Лютви Местан и изразява съгласие с бившия председател на ДСБ Иван Костов, според когото така ГЕРБ запушва всяка възможност за нова, дясна алтернатива.

 

Цветанов коментира думите, че е "воденичен камък” на врата на Бойко Борисов, като обясни: "Никой по никакъв начин не държи под каквато и да било зависимост когото и да е било.”

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?