Като ангажимент към родителите на загинали на пътя деца

Цветанов обеща да се премахнат споразуменията с пияни шофьори-убийци

Да се премахне възможността в Наказателния кодекс (НК) шофьори, предизвикали катастрофа с трагични последици след употреба на алкохол, да признават вината си и да сключват споразумения с прокуратурата срещу наказания под минималното.

 

Това обеща в понеделник вътрешният министър Цветан Цветанов след кръгла маса по темата в парламента, на която присъстваха десетки родители на загинали по пътищата деца. По думите му това предложение ще бъде обсъдено на заседание на изпълнителната комисия на ГЕРБ и ще бъде внесено и подкрепено от управляващото мнозинство.

 

Цветанов пое този ангажимент въпреки, че зам.-шефът на парламента Анастас Анастасов (ГЕРБ) изрази опасение, че подобна промяна на НК ще промени цялостната наказателна политика и не може да се прави набързо и на парче. Освен това той посочи, че в момента се готви изцяло нов НК и може да се получат разминавания с предлаганите в момента промени.

 

Той изрази подкрепата си за част от останалите предложени от родителите мерки срещу твърде леките наказания, постановявани на пияни шофьори. Например близките на загиналите да дават становище дали даденото споразумение е адекватно или не и едва след това съдът да се произнася.

 

Анастасов предложи като превантивна мярка да се върне и наказанието от 5 до 15 денонощия в ареста, ако шофьор бъде хванат от КАТ зад волана след употреба на алкохол, дори и да не е направил друго нарушение.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?