mediapool.bg Ти си това, което четеш

Цветанов обеща по-високи заплати на полицаите от 2018 г.

Спира се външното финансиране и за вероизповеданията
09:42 | 17 юли 2017 | 5 коментара

Заместник-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната група на управляващата партия Цветан Цветанов обяви пред БНТ, че от 2018 г. ще започне да се мисли за повишаване на заплатите на полицаите.

Според него трябва да се спре с говоренето за реформи в МВР, а вместо това да става дума за оптимизация. Цветанов посочи, че е солидарен с исканията на полицаите за по-високи заплати, но такъв ръст може да бъде заложен едва догодина.

Цветанов определи искането на БСП за оставката на Радев като "неоснователно", защото вътрешният министър "се справя много добре, изградил е диалог със синдикатите и екипът му ще се справи с предизвикателствата“.

Цветанов припомни, че целта е до края на мандата на ГЕРБ и "Обединени патриоти" минималната заплата за страната да стане 650 лв. (сега е 460 лв.), а средната – 1500 лв.

Обмислят се промени в религиозното законодателство, така че да се спре с външното финансиране на религиите и издръжката им да е в ръцете на държавата, коментира още Цветанов.

Според него има още много работа по интеграцията на ромите и в този процес трябва религиозните общности и лидери да се включат по-активно. Недопустимо е да се заиграваме с етническата толерантност, каза Цветанов.

Управленската програма ще бъде публикувана съвсем скоро, каза Цветанов. Според него "едно забавяне от седмица или 10 дни не би дало някакво отражение", защото мандат е 4 години. Цветанов оцени програмата като "изключително стойностна" с ясно разписани срокове.

Той отбеляза, че с "Обединени патриоти" работят "изключително добре" и им благодари за стабилността, защото все пак били три отделни политически формации.

"В момента е по-работоспособна ситуациията. На заден план са претенциите за кадрови въпроси, които бяха в предишния мандат", сравни Цветанов сегашното управление с това в предишния мандат, когато ГЕРБ беше начело заедно с Реформаторския блок.

Той съобщи, че се търсят и "други политически формации, които могат да подкрепят парламентарни решения" без да конкретизира.

Според него "БСП все още не могат да осъзнаят, че изборите са приключили". "БСП искат да се върнат по някакъв начин в политическия мач, но това може да се случи само ако имаме общи цели", каза Цветанов.

Темата за Македония е била "изкуствено експонирана", смята Цветанов. Той  поздрави външно министерство и министър Екатерина Захариева за решението за подписването на договора за добросъседство, защото "няма по-добро нещо, от това да имаме едни добри политически отношения с Македония".

Цветанов отрече да има проблем с президента Румен Радев, въпреки че двамата разениха остри реплики помежду си по повод процедурата за купуване на изтребители за военната авиация.

"Нямам никакви проблеми с абсолютно никой. Това, че президентът има някакъв проблем с мен това той трябва да отговори. Но аз не се водя от лични нападки или да променям мнението си от това, че някой се изказва неподготвен. Личните неща са извън политиката и те са от тези, които нямат необходимия политически опит или просто вървят в някаква конфронтационнна среда", каза Цветанов.

Още по темата
Още от България