Цветанов обеща скорошни резултати от разследването на атентата в Бургас

Премиерът има "големи забележки“ към работата на атлантическите служби, Обама щял да я ревизира

сн. БГНЕС

Българските разследващи щели да обявят резултати от разследването на атентата в бургаското летище "Сарафово" от юли т.г. през януари догодина, обяви в четвъртък вътрешният министър Цветан Цветанов по време на свое посещение в Брюксел, цитиран от БТА.

Това най-вероятно щяло да стане по време неформално заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешен ред в Ирландия, уточни МВР шефът.

"Разчитаме много на информационния обмен и на експертизите на нашите евроатлантически партньори. Великобритания има сериозен опит в разследването на терористични нападения, като атаката в метрото в Лондон от 2005 г.", отбеляза Цветанов преди ден от британската столица.

По повод дневния ред на заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в четвъртък вицепремиерът уточни, че е била обсъдена темата за управлението на Шенгенското пространство, но не и за неговото разширение. В отговор на въпроси той уточни, че отлагането през октомври на решението за разширяване на пространството е мотивирано с изчакването на доклада на ЕК за Румъния по механизма за сътрудничество и оценка.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов пък съобщи от Царево, че имал много забележки към работата на евроатлантическите служби, ангажирани с разследването на атентата.

"Знаем кои хора къде са пребивавали, знаем с кого са свързани и знаем връзките им с този, който се е самоубил, да не кажа убит или по техническа грешка. За да можем да кажем нещо повече от това трябва да се установи самоличността на взривилия се, трябва да се знае кое е този човек. Това казах и на президента Обама, че към службите от атлантическата общност имам големи забележки", посочи Борисов, цитиран от Агенция "Фокус".

По думите му не случайно президентът Барак Обама ще предприеме действия да ревизира работата на своите служби. Премиерът се възмути, че не можело при наличието на три от данните, само за една, от които мечтаел всеки полицай, прокурор или следовател – пръстов отпечатък, ДНК-профил и глава, да не се знае кой е. На въпрос как си обяснява това, Борисов каза, че и той не знае и за това чака службите.

Той беше заедно със строителния министър Лиляна Павлова, директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, кметът на Царево Георги Лапчев на откриването на новия общински исторически музей.

Споделяне

Още по темата

Още от България