Цветанов обвинен и за възпрепятстване на разследване срещу бивш антимафиот

Адвокатът му твърди, че ставало въпрос за кражба на катерушка и пързалка от село Първомайци

Снимка: БГНЕС

От втори опит прокуратурата успя да привлече като обвиняем бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за това, че е отказал да разпореди подслушване спрямо бившия директор на звеното на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров.

"Вече съм обвиняем", съобщи Цветанов в сряда следобед на излизане от столичното следствие.

Той получи най-леката мярка за неотклонение "подписка", а адвокатът му Менко Менков разясни, че "дълго чаканото обвинение се оказа доста екзотично".

Специалните разузнавателни средства е трябвало да бъдат приложени "спрямо хора, които са откраднали една пързалка и една катерушка" от село Първомайци, разясни Менков. Според него връзката на Тодоров е, че по това време вероятно той е водил разследването за откраднатите съоръжения.

Според прокуратурата Цветанов е попречил на разследването срещу Тодоров и още няколко души, които били част от група за рекет и изнудване. През 2009 г. прокурор иска, а окръжен съдия разрешава използването на специални разузнавателни средства (СРС) по въпросното дело, но Цветанов лично поставил резолюция "Не!!!" върху искането за СРС.

Цветан Цветанов отказа да отговори пред журналисти защо не е разрешил СРС-тата. Той потвърди, че е отказал и на органите на МВР да му направят криминална регистрация, но отново не каза защо.

Това е второто обвинение срещу бившия министър, който вече е обвиняем за бездействие, което е дало възможност на служителите на МВР да извършват незаконни подслушвания.

Миналата седмица Цветанов успя да отложи повдигането на второто му обвинение, тъй като поиска отвод на следователите. Причината е странна случка със защитника му Менко Менков отпреди десетина дни. Адвокатът разказа, че бил принудително доведен в столичното следствие, за да бъде разпитан като свидетел по делото срещу Цветанов, въпреки че е упълномощен негов защитник.

В сряда от прокуратурата заявиха обаче, че адвокатът на Цветан Цветанов не е имал основания да иска отвод на следователи, тъй като действията им са били отменени от прокуратурата още на 1 юли.

Цветанов от своя страна използва засиления медиен интерес, за да благодари на колегите си от ГДБОП, на бившия главен прокурор Борис Велчев, на Станимир Флоров, и на италианските власти по повод акцията, след която Евелин Банев – Брендо бе осъден на 20 години затвор. Бившият вътрешен министър съобщи, че е имало теч на класифицирана информация и е било осуетено провеждането на акцията преди години.

За разлика от друг път, на Цветанов му се наложи да стигне пеша до входа на следствието, тъй като автомобилът му не бе допуснат в двора. От Съдебна охрана го уведомиха, че по разпореждане на директора на столичното следствие Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, на територията на службата не се допускат коли на НСО.

Междувременно депутати от ГЕРБ, сред които Красимир Ципов, Веселин Вучков и Пламен Нунев, внесоха в деловодството на Народното събрание въпрос до вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев във връзка с извършването на полицейска регистрация на физически лица, привлечени в качеството на обвиняеми по реда на НПК и заемащи висши държавни длъжности.

"Извършвана ли е полицейска регистрация, по смисъла на чл. 59 от Закона за МВР (на привлечени като обвиняеми лица за умишлени престъпления от общ характер) на лица, които към момента на регистрацията са заемали постове на народни представители, министър-председатели, министри или заместник-министри (сред които Сергей Станишев, Емилия Масларова, Раиф Мустафа, Николай Цонев, Валери Цветанов, Волен Сидеров, Атанас Атанасов, Стефан Софиянски, Митхат Табаков, Гюнай Сафер, Щерьо Щерев, Петър Ангелов, Фидел Беев и други), за периода след 1 януари 2003 година. Ако отговорът е положителен – по чия инициатива е правена регистрацията, служебно по инициатива на полицейските органи или по искане на прокуратурата?", посочват депутатите от ГЕРБ.

Повод за питането очевидно са събитията отпреди ден, когато стана ясно, че Цветанов е бил глобен със 100 лв. от столичната полиция, защото е отказал да съдейства да му бъде извършена полицейска регистрация по реда на вътрешна наредба, която той лично е подписал като министър.

Аргументите на Цветанов са, че неговата наредба противоречи на конституцията, на Европейската конвенция за правата на човека и на Наказателно-процесуалния кодекс. В самата наредба обаче не пише какво се случва, ако обвиняем за извършване на умишлено престъпление от общ характер откаже да бъде регистриран.

Споделяне

Още по темата

Още от България