Подозирайки атака от "тайни общества в съдебната система"

Цветанов обвини прокуратурата в "национално предателство"

Президентът Плевнелиев поздрави държавното обвинение: "доказват, че работят независимо"

Цветан Цветанов, сн. БГНЕС

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обяви война на прокуратурата, която след разкритията от началото на седмицата за незаконно подслушване в МВР, в петък му нанесе нов удар със стартиралото разследване за корупция срещу един от най-доверените му хора в МВР – шефа на ГДБОП Станимир Флоров. Цветанов определи случващото се като "национално предателство" и изказа подозрения, че "тайни общества" стоят зад действията спрямо Флоров.

Цветанов прогнозира фиаско за разследването и нападна разследващите, които малко преди това бяха поздравени от президента Росен Плевнелиев, защото доказват, че работят независимо.

"Организираната престъпност в момента е доста мобилизирана и си намери своите добри говорители в политически план – БСП в лицето на Сергей Станишев. Мога категорично да го заявява, определено обслужват това, което са обслужвали в рамките на тези 20 години, когато се създадоха всички тези групировки", каза Цветанов и добави: "Сами разбирате, че в момента тази консолидация на организираната престъпност тя има интерес, това е тяхната среда".

"Когато те могат отново да се върнат и да върнем годините, в които БСП създаваше групировките заедно с Иван Костов – за Косьо Самоковеца, за СИК, за ВИС. Искам да задам въпроса дали има тайни общества в съдебната система, които могат да генерират всичко това, което се случва в момента и дали някой може да е подвластен на политически партии и дали тези, които проверяват в момента не е имало информация в службите за техните безобразия, които са правили през всичките тези години", заяви Цветанов пред БНР.

"Някой иска да заличи тази информация и това е национално предателство, което в момента се случва", подчерта бившият МВР шеф и настоящ председател на предизборния щаб на ГЕРБ.

Той напомни, че Станимир Флоров поради своя професионализъм е тръгнал нагоре по йерархичната стълбичка още при предшествениците му.

Цветанов добави още, че доскорошният му подчинен и близък приятел има "изключителни успехи в борбата с наркотрафика".

"Станимир Флоров има изключителни успехи в борбата с наркотрафика... През 1997 г. именно Станимир Флоров е в основата на операция "Опицвет"... През миналата година са заловени 19 тона хашиш в страната и 3 тона кокаин в Испания, в трафика, на които е бил замесен екипажът на български кораб. Станимир Флоров е работил и по повдигането на обвинение на Евелин Банев-Брендо", накратко изброи професионалните върхове на Флоров бившият министър.

Случайно или не, Цветанов сам спомена един от случаите, визиран в разработката "Араби", по която Флоров е проверяван за покровителстване на наркотрафиканти.

"Според непроверена оперативна информация, отразена в докладна записка рег. № В-5713/27.09.99 г. Флоров е работил по делото "Опицвет" заедно с обекта (бившият шеф на полицията във Видин Васил Василев – бел.ред.), като срещу 20 000 дойче марки се е бил ангажирал да предупреждава обектите при възникване на заплаха за тях", се казва дословно в предложението за създаване на оперативната разработка "Араби" през октомври 1999 г., която след това е прекратена без последствия за Флоров.

Бившият МВР шеф поиска да види "достойнството на главния прокурор"

В очевидно емоционалния си изблик Цветанов не пропусна да припомни едно от любимите си съвместни разследвания с италианските карабинери – "Кокаинови крале", по което м.г. бе задържан Евелин Банев – Брендо.

"Искам да видя достойнството на главния прокурор за секретния доклад, който се озова в ръцете на Евелин Банев – Брендо... Знаете ли какво става на втория час след като са запознали италианските власти българските компетентни органи (през 2008 г. - бел.ред.)? На втория час лицето от италианската мафия, (което е било контролирано от италианските власти) получава пълна информация от Евелин Банев – Брендо, всичко, което е в този секретен доклад, даден за престъпната дейност на Брендо. В резултат карабинерите отказаха да работят с България по случая Евелин Банев – Брендо. Миналата година успях да убедя италианските власти да работим по случая и то точно със Станимир Флоров и колегите, които работят заедно с ДЕА", гневно добави Цветанов, напомняйки, че е получил награда заради ареста на Банев.

Ексвътрешният министър обаче пропусна да спомене, че покрай съвместната операция с италианските власти той успя да ги заблуди, обявявайки, че "къртицата", предала въпросния секретен доклад на Брендо, бил висш пенсиониран магистрат. Впоследствие Цветанов сам се опроверга, уточнявайки, че всъщност имал предвид бивш полицай. Прокуратурата пък образува дело за изтичане на класифицирана информация срещу неизвестен извършител. Каква е неговата съдба до момента не е обявено.

Плевнелиев: Поздравявам прокуратурата, доказват, че работят независимо

Оценките на Цветанов за случващото се се сблъскват челно с позицията на президента Росен Плевнелиев, който по-рано в петък подкани публично назначената от него за вътрешен министър Петя Първанова да отстрани директора на ГДБОП. "Моля служебният министър да вземе незабавни мерки в подкрепа на действията на прокуратурата, дори да включват спешно отстраняване от длъжност на Флоров докато прокуратурата си свърши работата", заяви Плевнелиев.

Запитан няма ли да отстрани вътрешния министър в служебното правителство Петя Първанова, той отговори: "Първо давам шанс". Малко по-късно отстраняването на Флоров беше факт.

Президентът заяви още, че е "притеснен" от констатациите на прокуратурата, че в МВР са създадени предпоставки за нерегламентирано използване на СРС-та.

"Считам, че е абсолютно недопустимо да има капчица съмнение, камо ли да се окаже вярно, че в една демократична правова държава, може политици, граждани, включително и държавния глава да бъдат подслушвани. Ситуацията е неприемлива. Поздравявам прокуратурата, доказват, че работят независимо", заяви Плевнелиев в първия си официален коментар, след като прокуратурата потвърди голяма част от предадения от лидера на БСП Сергей Станишев сигнал за тотална схема за незаконно подслушване в МВР, която бившият вътрешен министър Цветан Цветанов отрича.

Плевнелиев не отговори на въпрос дали Цветанов трябва да понесе отговорност, независимо че по закон отговоря пряко за дейностите в МВР, свързани със следене и подслушване. Президентът обясни, че прокуратурата все е в начална фаза на разследванията си.

Той призова вътрешния министър да вземе спешни мерки и да преразгледа правилата за използване на СРС-та в самата система, за да има силен контрол в МВР. Освен това призова следващото Народно събрание за законодателна инициатива за недопускане на предпоставки за нерегламентирано подслушване.

"Дали това ще стане като се изведат службите от МВР, го оставям на законодателите", обобщи президентът Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?