Цветанов обяви Борисов за истински държавник, необичащ насилието

Полицията не изолирала провокаторите на протеста, защото не знаела, че са агресивни, разясни шефът на СДВР

Цветанов обяви Борисов за истински държавник, необичащ насилието

"Поведение на истински държавник" – бе първият коментар на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов по повод връчената от премиера Бойко Борисов оставка на цялото правителство. Малко след като министър-председателят обясни пред парламента защо предприема такава стъпка, Цветанов пресъздаде казаното по свой начин - целта на правителството била да даде на гражданите възможност "сами да изберат какво и кой да ги управлява".

"Премиерът беше много ясен. Българските граждани са тези, които ще преценят дали днешният акт на оставка на правителството е правилен и премиерът няма да излага на опасност бъдещите граждани. За мен е важно какво ще предприеме избирателят, когато има провеждане на демократични избори. Българинът е доказал, че нормалното функциониране на всички институции става след избор, който се прави в демократична държава. Затова премиерът подаде оставка и по този начин отиваме към предсрочни парламентарни избори.

Българските избиратели да преценят какво е направило българското правителство през тези години. Всички министри са натоварени и са положили максимални усилия за държавата след погрома и разрухата след тройната коалиция. Не искам колегите министри, а и премиерът - това, което показа като поведение, да са изкупителната жертва за всичко това, което се случва", разясни Цветанов.

Той добави, че наследникът му в МВР ще бъде назначен от президента Росен Плевнелиев, след като бъде създаден служебен кабинет. Повтори и думите на Борисов, че ГЕРБ няма да участва в консултации за съставяне на програмен експертен кабинет, избиран от този парламент.

Премиерът винаги е бил за ненасилие

По повод масовите безредици, предизвикани във вторник вечерта от няколко десетки маскирани ултраси, замерящи необезпокоявани продължително време униформените с бомбички, димки, факли и камъни, Цветанов заяви, че "полицията изключително не позволи да се нарушава общественият ред и предприе действия в рамките на закона".

"Премиерът винаги е бил за ненасилие по улиците на държавата, и когато вчера имаше ясна изразена агресия за провокация, всяко едно действие на полицията в този момент щеше да е с много по-тежки поражения, щяха да пострадат и невинни хора", каза още вече МВР шефът в оставка без изобщо да коментира факта, че повечето пострадали от полицейските палки нямаха нищо общо с маскираните крайнодесни националисти.

Той не даде и обяснение защо подчинените му действаха по същия начин, както на кървавия протест пред парламента на 14 януари 2009 г., когато малка група провокатори бе оставена да замеря с буци лед и зграждения кордона, докато в един момент не бе дадена заповед за масов побой над всички присъстващи на площада. Сред тогавашните демонстранти срещу тогавашното правителство на тройната коалиция също имаше възрастни хора, майки и деца.

Полицията не знаела какво планират провокаторите

За разлика от Цветанов обаче, директорът на СДВР Валери Йорданов, чийто заместник Христо Терзийски лично ръководеше снощната акция по опазване на реда в центъра на София, обясни пред БНР, че полицаите не предприели арести по-рано, защото не можели да предположат, че провокаторите имат подобни агресивни намерения.

"Вижте, как може да изолираме хора, които първоначално не изразяват такива намерения... Характерното за този тип поведение от такива хора е, че те извършват тези агресивни действия и вандалщини от прикритието на по-голямата тълпа, след като се съберат повече хора", каза полицейският началник, пропускайки обстоятелството, че въпросните ултраси започнаха да замерят и псуват колегите му още на ул. "Московска" повече от час преди кървавия сблъсък до Орлов мост.

"Ами, кой има интерес от това, не бих могъл така да анализирам в рамките на минутка-две, но все пак вие сте разумни хора, бихте могли да си дадете обяснение за това кой има интерес да има неспокойни протести, бих казал, защото наред с мирните хора, виждате, че има една група, която определено провокира, определено хвърля, чупи, троши и от тези, задържаните лица, които са от снощи, повечето са задържани след приключване на митинга или на протеста, така, ако мога да се изразя, които, оттегляйки се, са чупили витрини, обръщали са кофи за боклук, повреждали са автомобили, както служебни, така и на граждани...

Вижте, аз казвам, че част от лицата са пострадали от самите митингуващи, които са хвърляли предмети. Друга част са пострадали наистина, когато са отблъсквани нападателите, опитващи се да пробият кордона на полицейските служители", продължи Валери Йорданов.

Ден по-рано заместникът му Терзийски невъзмутимо обяви пред телевизионните камери, че ранените след полицейската контраатака били жертви на "приятелски огън". Множеството кадри от събитието обаче ясно показват как тежко екипирани полицаи налагат с палки паднали на шосето и пазещи си главите граждани. При това немаскирани.

Споделяне

Още по темата

Още от България