Цветанов обяви Главчев и Добрев за жертви на БСП-агресията

Социалистите не се отказват да искат изслушване на премиера заради думите за депутати наркотрафиканти

Цветан Цветанов, сн. БГНЕС

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанова обяви депутатите от неговата партия Димитър Главчев и Делян Добрев за жертви на агресивния подход на опозицията от БСП.

Главчев подаде оставка като председател на парламента в петък, заради решението си да отстрани лидера на БСП Корнелия Нинова от пленарни заседание заради искането ѝ да се изслуша в парламента премиера Бойко Борисов по повод твърденията му, че има депутати наркотрафиканти. Държанието на Нинова бе определено от Главчев като обидно, но в отговор БСП обяви бойкот на работата на Народното събрание до отстраняването му като шеф.

Делян  Добрев пък подаде оставка като депутат, която обаче не бе приета от колегите му, след разкрития и атаки на БСП за  назначения на негови близки и роднини в общината на родния му град Хасково.  

"БСП са доказали, че не могат да работят за хората. Единственото, което правят, е да вредят на държавата и да я отклоняват от единствения възможен път пред нея - европейския". Това е заявил Цветанов по време на Национален форум на организацията на предприемачите към ГЕРБ в Боровец.

В съобщение на партийния пресцентър се посочва, че Цветан Цветанов е подчертал, че от опозицията рушат държавността и ще продължат да оборват политиките ни с компромати и манипулации, а не с аргументи. Въпреки това Цветанов бил убеден, че управляващите ще изкарат този мандат докрай.

След загубата на президентските избори миналата година, правителството на Бойко борисов за втори път подаде оставка, за да бъде отново избрана ГЕРВ на власт.

" Представяте ли си какво щеше да стане, ако бяхме останали на власт тогава - опозиционните сили щяха да се радикализират и стабилността на държавата в навечерието на европредседателството щеше да е под въпрос", посочил Цветанов пред предприемачите. Според него било зето правилното решение.

"Преди два дни също взехме много тежко решение. Димитър Главчев подаде оставка като председател на Народното събрание. Искам да подчертая, че това бе негов личен акт, с който той доказа, че е отговорен политик, за когото егото не е по-важно от парламентаризма. Той, като всеки един нормален човек, се поддаде на емоциите си и допусна грешка. Делян Добрев също като него стана жертва на агресивния подход на опозицията", е казал Цветанов.

"Представяте ли си какво послание щяхме да отправим към европейските си партньори, ако следващата седмица председателят на ЕП Антонио Таяни беше говорил пред полупразна пленарна зала. С какви очи после можехме да кажем, че сме част от силна и обединена Европа", е попитал председателят на ПГ на ГЕРБ и е коментирал, че с избора на Цвета Караянчева за наследник на Главчев напрежението в парламента е било потушено и той е продължил нормално работата си.

От БСП обаче съвсем не дават вид да са заровили томахавките. Депутатът от левицата Александър Симов заяви пред БНР, че ще бъде подновено искането за изслушване на премиера Бойко Борисов заради депутатите наркотрафиканти.
Според него, оставката на Главчев е била съвсем нормална след подобна случка, но "ГЕРБ го изживяват това като някаква супер сакрална жертва".

"Действието на Димитър Главчев позволява да се нормализира парламентарната атмосфера, но то, само по себе си, не е достатъчно, трябва да се дадат и други доказателства, че парламентаризмът е важен за ГЕРБ, че те наистина искат да го развиват, а това не са само празни приказки", заяви Симов.

За ДПС казусът с Главчев е приключен. "Той приключи по достоен начин, затова оставката му беше аплодирана от нашата парламентарна група. Дадохме своята подкрепа за госпожа Караянчева - цялата ни група гласува "за", защото мислим, че е редно най-голямата парламентарна група да излъчи своят председател на народното събрание. Но, това право да бъде излъчен председател, кореспондира със своето задължение този председател да е председател на цялото Народно събрание", заяви Хамид Хамид от ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България