Цветанов обяви поредните акции – "Фалшификаторите" и "Тотаджиите"

Цветанов обяви поредните акции – "Фалшификаторите" и "Тотаджиите"

Вътрешният министър Цветан Цветанов обяви в сряда провеждането на поредните полицейски акции - "Фалшификаторите" и "Тотаджиите".

В рамките на първата операция, която се провежда във Велико Търново и Севлиево, са разкрити ″едни от най-мащабните случаи на фалшифициране″ през последните години. Задържани са подправени бандероли, винетки, документи за самоличност, заготовки за банкноти от 20 лв, печати на всякакви институции.

"Това ни дава основание да смятаме, че групата сериозно е работила за ощетяване на републиканския бюджет", коментира Цветанов.

Арестуван е Мирослав Станков, който от 2008 г. е обявен за издирване за отклонение от пробация. При задържането му са открити шест фалшиви документи за самоличност с различни имена. Задържани са още 12 лица за евентуална съпричастност към организираната престъпна група, ръководена от Станков.

"Попаднахме в пещерата на Али Баба", обобщи вътрешният министър.

При акцията са проверени 11 адреса, като са намерени и "огромни суми пари, които в момента се броят". Според вътрешния министър те вероятно са от осъществяваната търговска дейност.

В Севлиево пък е разкрита печатна база, свързана с производството на фалшификатите.

Същевременно при операцията, получила кодовото име "Тотаджиите", в София и в Гоце Делчев е задържана "организирана мафиотска структура за незаконна хазартна дейност и пране на пари", съобщиха още от МВР.

На Аерогара София е задържан лидерът на престъпната структура Б. М. на 29 години. Групата, базирана в Гоце Делчев, се е занимавала с незаконен хазарт, изнудване, рекет, лихварстово и пране на пари.

Специализирани екипи на ГДБОП, барети от специализирания отряд за борба с тероризма във Враня и полицаи от териториалното звено в Благоевград са блокирали в сряда сутринта базите на престъпната структура в Гоце Делчев.

Задържани са шестима души, като при обиските в квартирите, обитавани от членовете на престъпната група, са иззети голям брой нотариални актове, записи на заповеди, луксозни автомобили от марките “Порше”, “Ягуар”, “Ауди″, “Фолксваген″ “Мерцедес”. На много от документите стоят имена на хора, които през годините са били изнудвани да прехвърлят имуществото си.

Лицата със заповед за 24 часово полицейско задържане, като предстои повдигане на обвинения от прокуратурата.

"Самият факт, че 25-26-годишни младежи карат скъпи возила като последен модел "Мерцедес” и "Порше”, а нямат сериозен трудов доход, говори, че това са лица и хора, които се занимават с незаконна дейност и, естествено, участват в пране на пари", разясни Цветанов целта на операцията в Гоце Делчев.

В хода на операцията се изземват шест автомобила на стойност около 1.5 милиона лева. Сред возилата са и два ягуара, съобщи Цветанов.

Един от задържаните е с условна петгодишна присъда за фалшификации. Още трима са криминално проявени.

Един от "тотаджиите" е собственик на 4 къщи по 250 квадрата в столичния квартал "Бояна”.

Споделяне

Още от България