Цветанов очаква ВСС да смени съдебни шефове, които работят само в "личен икономически интерес"

Цветанов очаква ВСС да смени съдебни шефове, които работят само в "личен икономически интерес"
В съдебната власт има хора, включително ръководители на съдилища, които работят единствено за "личен икономически интерес" и би било правилно Висшият съдебен съвет (ВСС) да ги отстрани. Такова мнение изрази министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в неделя пред БНР. Той се надява да бъде приета законодателна промяна, която да даде достъп до секретна информация на членовете на ВСС, за да могат те на тази база "да взимат правилните управленски решения."

"Защото към настоящия момент всичките назначения, които бяха извършени, и всичко това, което има като информация за определени лица и хора от ръководството на съответните съдилища, аз смятам, че ние в момента не сме в състояние да отговорим реално на това, което очаква обществото. А то е да бъдат сменяни и да бъдат махани подобни лица, които уронват престижа и работят само и единствено в някакъв личен икономически интерес за вземане на решения и осъждане по справедливост, което според мен е изцяло цинично и въобще не съответства с това, което обществото очаква, и Европейският съюз", заяви министър Цветанов.

Той уточни, че във Върховна касационна прокуратура има 60 преписки за определени представители на съдебната система.

През седмицата ВСС се оказа в абсурдна ситуация, след като се опита да научи подробности и да накаже "високопоставения съдия", поддържал връзки с арестуваните при операцията "Октопод". В четвъртък главният прокурор Борис Велчев внесе секретни данни в секретното деловодството на съвета, но останалите във ВСС не могат да се запознаят с тях, защото нямат допуск до класифицирана информация.

Според НПК данните, събрани със специални разузнавателни средства (СРС), се предоставят в "запечатани пликове" единствено на наблюдаващия прокурор по конкретното дело и на съдията, който е дал разрешението за подслушването на телефоните. Другата ситуация в класически стил "параграф 22" е, че сега, дори и да имаше възможност да се прочетат разпечатките, от ВСС нямат право да налагат наказания въз основа на данни от СРС.

От ВСС заявиха, че ще предложат промени в съдебния закон за отпадане на тези ограничения.

Конкретният казус е свързан с едно изявление на министър Цветанов отпреди две седмици, че има данни за съпричастност на "високопоставен съдия" с "Октопода". Веднага след това шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов излезе в платен отпуск заради пуснатия в медиите слух, че той е съдията.

Пенгезов се защити, че не е приятел на хора от "Октопода", но спомена, че бившият член на ВСС Стойко Стоев, който напусна съвета заради контакти с Красьо Черния, е приятел с бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, обвинен за ръководител на престъпната група "Октопод".

Министър Цветанов предположи, че четвъртък е денят, в който ще се срещне с ВСС.

"Смятам, че можем да си кажем доста неща, свързани с евентуалната оптимизация на работата и повече възможност да се взимат правилни кадрови решения на база информацията, която има в службите и в прокуратурата", коментира Цветанов.

Кадровиците на съдебната власт поискаха такава среща още преди месец, когато вътрешният министър заяви, че ВСС е "абсолютно компрометиран" и вероятно е рожба на "Октопода". Цветанов освен това настоя за премахване на политическата квота във ВСС, което означава промяна на закона, предсрочно прекратяване на мандата на настоящия ВСС и избор на нов.

Министърът обоснова твърденията си с разкритията за лобиста Красьо от Плевен, около който възникнаха подозрения за търговия с гласове и кадруване под масата в т.нар. правителство на съдебната власт.

Цял месец Цветанов не намери време за среща с ВСС, но сега явно смята, че има какво да сложи на масата. Миналата седмица бе арестуван съдия Петър Сантиров от СГС, за когото прокуратурата твърди, че е участвал в схема за подкуп в интерес на бившия военен министър Николай Цонев. Според Цветанов случилото се е "доказателство, че има какво да се желае и..., че трябва да бъдем и доста критични към подобни явления, защото това по никакъв начин не дава тази независима съдебна система и тези независими и обективни съдебни решения, които трябва да бъдат в интерес най-вече на обществото и на държавата."

Споделяне

Още по темата

Още от България