Цветанов официално обяви, че прави партия

Цветан Цветанов прави нова ппартия. Сн. бТВ

Бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви официално намерението си да създаде нова политическа партия. Пред бТВ той заяви, че структурата ще участва на парламентарните избори догодина. Цветанов обясни, че е решил да прави нова партия, защото получил огромна подкрепа след напускането на ГЕРБ.

Едновременно с това Цветанов разкритикува правителството за начина, по който реализират големите енергийни проекти и намекна, че министри са под руско влияние. Тази теза е изказана в годишния доклад на неговия аналитичен център и бившият МВР-шеф заяви, че нейни автори са експерти. Но не пропусна да заяви, че правителството трябва да каже кои са зависими от Русия.  

"Аз тук мога съвсем спокойно да кажа, че от правителството, защото това е правителствена политика, която се реализира, мисля, че Теменужка Петкова, Томислав Дончев и Бойко Борисов са хората, които могат да дадат отговор на този въпрос. Защото трябва да попитаме как и по какъв начин се взеха тези решения. Имаше ли външна намеса? Имаше ли срещи, които да са провеждани извън страната, да се коментират тези енергийни проекти с Русия?"

Специално на енергийния министър Петкова Цветанов държеше да бъдат зададени два въпроса за строящия се в момента газопровод "Турски поток": 

"90% от този обем на този газ, който ще тече по "Турски поток" през Бъглария резрвиран ли е от "Газпром"? Договорирани ли са вече тези договори със Сърбия, Унгария и Словакия? Ако е така, как всъщност ние ще изпълним европейските директиви, че трябва да има диверсификация реална. И да попитаме как и с какви средства се изгражда "Турски поток". Защото той се изгражда със заеми, които се взимат от "Булгартрансгаз".

Имах енергия, но не и опит

"Той ще бъде изцяло на нова основа. Ще се поостаря да изградя това, което мога да правя, но ще премахна грешките, които съм допускал при самото структуриране и изграждането на ГЕРБ. Най-голямата грешка беше, че нямах опит – имах огромна енергия, обикалях страната, докато някои се занимаваха с други дейност", заяви Цветанов за новия си политически проект.

Той напусна партията след миналогодишния скандал "Апартаментгейт", по време на който стана ясно, че си е купил луксозен апармент в столичния квартал "Изток", заменяйки две други свои жилища. Освен напускането на партията за Цветанов нямаше други последствия – данъчните, КПКОНПИ и прокуратурата не откриха никакви нарушения. Самият Цветанов още през миналата година заяви, че не се чувства виновен, защото нямало кой да го накаже.

Наскоро премиерът Бойко Борисов изрази съжаление, че се е разделил с Цветанов и му пожела успех в новите начинания. Самият Цветанов твърди, че в момента двамата нямали никакви отношения.

"За неговия рожден ден пуснах един есемес, защото когато му се обадих – той не вдигна телефона. Пожелах му здраве и успех", обясни бившият вътрешен министър.

Хаос в управлението

Цветанов разкритикува управляващите за някои инициативи и заяви, че има хаос. Той даде пример с идеите за Държавна петролна компания и паралелна на НСО служба в МВР, която се създава с последните промени в закона за вътрешното ведомство.

"Има непоследователност и хаос в управлението. Самият факт, че се правят предложения за законодателни промени, където не са намерили място в управленската програма на нито една политическа сила – означава, че се правят законодателни промени, които не отговарят на потребността", каза бившият вътрешен министър.

Той разказа, че още когато бил депутат и шеф на вътрешната комисия в парламента имало такива идеи. Той обаче заявил на бившия зам.-вътрешен министър и сегашен депутат Красимир Ципов, че това няма да стане, защото не било в управленската програма.

България отсъства от дебатите за бъдещето на Европа, каза още Цветанов.

"Аз смятам, че всичко е вманиачено в това как да правим рейтинг и политики, които да не съответстват на хоризонти, а само на сегашното запушване на политически скандали", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?