Цветанов оглави вътрешната комисия в парламента

Цветан Цветанов в пленарната зала на парламента по време на петъчното заседание, сн. БГНЕС

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов очаквано оглави комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Номинацията му бе венесена от париите в управляващата коалиция и БЦД, но при гласуването в петък бе подкрепена с внушително мнозинство - 145 депутати "за", 7 "против" и трима "въздържал се". Любопитен момент е, че за бившият вътрешен министър гласуваха всички формации, в това число и опозиционните БСП и ДПС.

До новия пост на Цветанов се стигна след като бившият председател на комисията Атанас Атанасов подаде оставка след окастрените промени в конституцията и провалената съдебна реформа. В петък той коментира, че няма да гласува, заради партийната дисциплина да е "против", но лично той смятал, че Цветанов трябва да бъде избран, защото сектор "Сигурност" така или иначе се ръководи от ГЕРБ и в частност от премиера Бойко Борисов. Атанасов каза още, че сарайско-библиотекарската групировка има силно влияние в службите за сигурност и това бил един от мотивите му да подаде оставка.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обясни, че партийната дисциплина в ДСБ позволява да гласуват "против" Цветанов в името на държавата. Много зле е за стабилността на държавата да се продуцират конфликти между парламентарната група на ГЕРБ и вътрешния министър, който виждаме на най-високо ниво, каза още Кънев.

Независимят депутат Велизар Енчев възрази, че всички важни комисии се ръководят от ГЕРБ и няма баланс. Освен това Цветанов бил ярка партийна кандидатура, която ще дискредитира безпристрастността на комисията. Енчев напомни и за обвиненията, които Цветанов произнесе от парламентарната трибуна към лекарите в Горна Оряховица през декември 2011 г.

С 98 гласа "за", 11 "против" и 24 "въздържал се" парламентът избра зам.-председателя на "Движение България на гражданите" Настимир Ананаиев за председател на транспортната комисия на мястот на подалия оставка Гроздан Караджов.

Първоначалната договорка между ГЕРБ и останалата част от РБ бе председателските места и в двете комисии да бъдат разпределени на Блока, откъдето бяха и предишните председатели. След като вицепремиерът Меглена Кунева (ДБГ) обаче получи и министерски пост, Цветан Цветанов е поискал вътрешната комисия за себе си, а ГЕРБ са настояли за допълнителен ресор.

Изборът на Цветанов начело на комисията бележи възстановяване на позициите му в публичната власт, от които Бойко Борисов го отряза след първия управленски мандат на ГЕРБ през 2013 г., приключил катастрофално за Цветанов. Бившият вътрешен министър бе уличен в опит за тотално подслушване и следене както на политически противници, така и на членове на собственото си правителство. Прокуратурата внесе няколко обвинения срещу него. По едно от делата – за шестте "Не!!!", с които спира съдебни разрешения за използване СРС спрямо ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, той бе осъден на 4 години затвор, но окончателно оневинен през януари т.г. благодарение на прокуратурата.

Досега Борисов държеше Цветанов на високи постове само в ГЕРБ – зам.-председател на партията, неизменен шеф на предизборния ѝ щаб и председател на парламентарната група.

Съгласието от страна на премиера Цветанов да оглави вътрешната комисия може да се приеме и като откриване на нов фронт срещу вътрешния министър Румяна Бъчварова, чиито отношения с предшественика ѝ са твърде напрегнати.

Споделяне

Още по темата

Още от България