Цветанов окончателно скъса с ГЕРБ: Това вече не е партията, за която работих

Цветанов окончателно скъса с ГЕРБ: Това вече не е партията, за която работих

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов вече не е и редови член в партията на премиера Бойко Борисов. С дълъг пост във Фейсбук Цветанов обяснява защо е взел решението да подаде заявление за напускане на ГЕРБ.

Обявлението на Цветанов идва на фона на упоритите слухове през последните месеци за негов нов политически проект. След месеци, в които даваше косвени знаци, в началото на юни той обяви пред БНР, че до 2-3 месеца ще реши дали да прави своя партия.

"Не искам да гледам как ГЕРБ вече не води онзи вътрешен живот, който дълги години осигуряваше изборни победи на партията и добро самочувствие на структурите. Не искам да гледам как членовете на ГЕРБ се свиват под ударите на обществено недоволство, за което нямат вина. И още - не мога да приема, че няма кой да поеме вината и отговорността за очевидно сбъркани политики. Не се гордея и с компетентността на някои от говорещите от името на ГЕРБ, нито с организационните им умения. Това вече не е партията, с която дълги години бях свързан. От днес аз прекратявам членството си в ГЕРБ", пише той.

През последните месеци напрежението в партията се изостря. По рано този месец пък около 50 членове на ГЕРБ във Видин напуснаха партията. Сред тях бе и бившият кмет Огнян Ценков, който обяви, че за него ще бъде чест да участва в евентуален нов политически проект на Цветанов. След това имаше брожения и в структурата в Плевен.

"ГЕРБ все по-малко се вслушва в членовете си. Това се видя на местния вот през есента на 2019 г. Там, където ръководството на партията игра срещу волята на местните структури, не последва нищо добро. Иначе инерцията от добрата работа на много от кметовете ни беше толкова силна, че успя да изнесе до голяма степен битката за престиж на управляващите", пише Цветанов.

Той се раздели с ръководните си постове в ГЕРБ след еврозиборите през 2019 година, а причина за това стана скандалът "Апартаментгейт". До момента обаче Цветанов все още беше редови член на партията.

"Днешният ден за мен е несравнимо по-тежък от времето преди година, когато напуснах заеманите постове. И тогава, и сега, обаче, аз сам вземам своите решения. Мисля, че като човек съм искрен и открит, лоялен, последователен и предвидим. Всеки, който ме познава, знае, че не тая в себе си обиди и не страдам от болни амбиции. Разбирам политиката не като територия за лични отмъщения, а като състезание за доверието на хората, водено от отговорни и смели играчи", посочва той в публикацията си.

Цветанов бе част от ГЕРБ още от създаването ѝ през 2006 година. Той бе и първият председател на партията, защото по онова време Борисов беше кмет и законът не му позволяваше да участва в ръководството на партии. След това Цветанов официално стана дясна ръка на Борисов през 2010. Занимаваше се с изграждането на структурите и беше шеф на предизборния щаб на партията.

"Напускам ГЕРБ, защото съм от хората, които имат енергия и хъс да изграждат. Не искам да виждам как граденото и с моите усилия отива по дяволите и как в партията постепенно намират място страх, подмазвачество, интригантство и посредственост", посочва още той.

Днес в 13ч. в първичната структура на ПП ГЕРБ София-град Изгрев подадох заявление за напускане на партията.

Напускам...

Публикувахте от Tsvetan Tsvetanov в Сряда, 17 юни 2020 г.
Споделяне

Още по темата

Още от България