Цветанов: Определено сме се справили

Цветанов: Определено сме се справили
МВР определено се е справило с тежката организирана престъпност още преди мандатът на правителството да е преполовен. Този безспорен успех за страна, в която организираната престъпност в последните 20 години само се е развивала и укрепвала, бе отчетен от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов във вторник. Той се изказа след националното съвещание на МВР, в което се включиха и ръководствата на ДАНС и прокуратурата.

От изявлението на министъра стана ясно, че липсата на осъдителни присъди по ключови дела ще се компенсира в мониторинга на ЕК за правосъдие и вътрешен ред от безбройните похвали на Европол към българското МВР.

"Не мога да коментирам съдебната система. Това трябва да се прави от медиите и гражданите. Надявам се, че експертите от ЕК ще подготвят един обективен доклад и резултатите ни, отчетени от Европол, трябва да бъдат поставени на едно необходимо и достатъчно добро отношение", каза Цветанов.

Той е убеден в годността на събираните от полицията доказателства, въпреки че в повечето случаи съдът е на друго мнение. Цветанов посочи, че вече няма организирана престъпност, че гражданите са по-спокойни, че няма отвличания и показни убийства, но "си имаме слабости".

Министърът отчете, че МВР е "привело в известност" 1 269 лица от активния криминален контингент. От тях 223 – ма са лидери на организирани престъпни групи. От тях петдесет са в ареста, дванадесет са под домашен арест, тринадесет са с парична гаранция, двама са с подписка, четирима се издирват, а 14 са осъдени.

Главният прокурор Борис Велчев пое ангажимент делата срещу хората с две и повече от две висящи производства (сред тях имало и такива с по 20) да приключат бързо. По думите му тези хора постоянно генерират престъпност. Велчев призна, че делата срещу тях не са приключили поради лошо свършена работа и на полицията, и на прокуратурата.

"Не сме забравили ангажимента си. Надеждата ми е, че ще бъдем убедителни и откъм брой образувани производство и откъм брой осъдени лица, което всъщност е най-важният критерий", заяви Борис Велчев. Той се надява след Нова година не само да се намали броят на лицата с по няколко висящи дела, но и да се покаже тенденция за справянето с този проблем.

Министър Цветанов каза, че персонално не е доволен от работата в областните дирекции в Плевен и в Кърджали.

Той обеща да "засили" работата на отдела за вътрешна сигурност в МВР, който търси престъпници и нарушители вътре в системата.

Цветанов отчете, че са образувани 100 досъдебни производства срещу прегрешили служители на МВР. Обеща и още акции с атрактивни имена срещу "свои".

Той използва случая, за да защити тезата си, че членовете на ВСС трябва да минат през процедура за получаване на допуск до класифицирана информация, което по принцип ще даде основателен повод на службите да направят цялостна проверка на кадровиците в съдебната система.

"Не искам класифицираната информация, която има в МВР и ДАНС да бъде само за наше четиво. Главният прокурор и да се запознае с тази информация, не може да я сведе в пълния обем. Тя трябва да е достъпна например за Висшия съдебен съвет, които да разполагат с нея, когато избират ръководни постове в съдебната система", каза Цветанов.

Разбра се, че на фона на успехите срещу организираната престъпност, проблем пред МВР остава конвенционалната престъпност. Точно тя става приоритет на родната полиция.

Всъщност това е ангажимент, който е поеман след всяко национално съвещание при всички вътрешни министри.

Цветанов заяви, че има слабости, но и желание за справяне в екипна работа. За нас е важно да сме по-близо до хората в малките населени места. Затова трябва да се подобри и работата на някои областни дирекции, посочи министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?