Цветанов: Основният проблем пред България е интеграцията на ромите

"Основният проблем, който излиза пред България, е интеграцията на ромите", заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов във Варна.

По думите му през 2020 година на хората от това малцинство ще се падат 23 процента от трудовия пазар затова е нужно да се работи активно по тяхното приобщаване към обществото.

 

Във Варна вицепремиерът участва в национален дискусионен форум, посветен на местните политики по превенция на трафика на хора с акцент върху ромската общност. В разговора участва и посланикът на Франция в България Филип Отие, съобщи БТА.

 

Цветанов коментира, че по тези проблеми е най-добре да се работи на терен сред общността. Той посочи, че в страната вече действат и здравни медиатори, което също е стъпка към интеграцията на ромите.

 

"Интеграцията на ромската общност е общо предизвикателство за всички европейски страни", допълни посланик Отие. По думите му броят на хората от този етнос на Стария континент достига 10 милиона души.

 

Отие каза, че трябва да спре тенденцията ромите да се разглеждат като изкупителни жертви. Той посочи още, че за България наваксването на европейските стандарти преминава през интегрирането на тази общност.

 

Франция има от години проблеми с ромите от Румъния и България.

Споделяне

Още по темата

Още от България