Цветанов освобождава зам.-гeнералния комисар Минко Брайков

Цветанов освобождава зам.-гeнералния комисар Минко Брайков

Първата рокада в професионалната ръководство на МВР стана факт два дни, след като министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов встъпи в длъжност. Преди заседанието на правителството в сряда той съобщи, че е "предприел освобождаването" на зам.-генералния комисар на МВР Минко Брайков. Генерален комисар "в момента" има, добави министърът. Така нито потвърди, нито отрече твърденията, че Павлин Димитров ще се пенсионира.

Мотивите за отстраняването на Брайков засега не са известни. Mediapool го потърси за коментар, но той предпочете да не си вдига телефона.

Брайков е бивш зам.-шеф на ДНСП, по времето в което тя са оглавяваше от ген. Васил Василев. За кратко бе началник на ключовата Дирекция "Оперативно издирване" (ДОИ), но Румен Петков го изгони. Оттам Брайков стана съветник на вътрешната комисия в предишния парламент, заедно с ген. Василев. Двамата минават за доста близки.

След съветническата работа Брайков оглави издирването в ДАНС, което на хартия дублира полицейското, но то така и не заработи. В крайна сметка през март т.г. Михаил Миков го назначи за зам.- генерален комисар в МВР. В това си качество той отговаряше за оперативно-издирвателната дейност, наблюдаваше пряко работата на столичната полиция и координираше дейността на областните дирекции в страната.

Отстраняването му от длъжност не е изненада. Цветанов нееднократно е заявявал, че промени във висшето ръководство ще има. Засега обаче е крайно лаконичен по отношение на хората, които ще бъдат издигнати по време на мандата му. "Имам бивши и настоящи колеги, с които се познавам добре. Ще разчитам на тяхната подкрепа, за да мога да си свърша работата", коментира наскоро Цветанов.

Цветан Цветанов съобщи преди заседанието, че закритото Министерство на извънредните ситуации минава към МВР. Това ще стане до един месец, а сега ще се обсъди как ще функционира ведомството през този период.

Министърът обеща "още днес" да се вземат мерки за подобряване на трафика в отсечката от Карнобат до Стара Загора, където през последните почини дни поради липсата на служители на реда и неправилни изпреварвания се стигна до километрични задръствания.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?