Цветанов отказва да се помири със съдебната власт

Цветанов отказва да се помири със съдебната власт

Съмненията остават, обяви вътрешният министър Цветан Цветанов след срещата си с членовете на Висшия съдебен съвет в четвъртък. Разговорът продължи над два часа при закрити врата, а след него нямаше намек за помирение между двата враждуващи лагера.

Очакванията за "заравяне на томахавките" не се оправдаха, даден бе и ясен сигнал, че натискът на изпълнителната власт ще продължи. Министърът определи разговора като "искрен" и "продуктивен", но обясни, че след него е останал със същите убеждения, както и по-рано. Единственият, към когото бе протегната ръка за помирение, бе председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев. Цветанов каза, че те са си разменили "извинения" заради скандала с "падането на зъбите".

Членът на ВСС Анелия Мингова в качеството ѝ на представляща институцията също определи разговора като "конструктивен".

Основното, което Цветанов пробва в четвъртък, бе да убеди членовете на ВСС да подадат молби за издаване на допуск за класифицирана информация. Очаквано тази идея не срещна топъл прием в съвета, защото процедурата представлява на практика легална 6-месечна разработка на службите върху кандидата за допуск, а отказът би могъл да компрометира всеки.

През последните месеци Цветанов отправя постоянни критики към съвета и директно говори за "октоподи" във ВСС и кадруването на Красьо Черния. Преди посещението си при магистратите той лансира и идеята за намаляване на броя членове на ВСС, което означава и предсрочно прекратяване на мандата на сегашните. В четвъртък министърът заяви, че парламентът няма да попълни своята квота в съвета след напускането на двама членове заради скандала ″Красьо″.

Цветанов продължи атаката по тази линия, като заяви, че остава вариантът Народното събрание да предприеме структурни промени във ВСС. Той не отговори на въпроса дали отказът да се попълни съставът на съвета е знак за недоверие.

"Аз познавам някои членове на ВСС, на които вярвам. Мнението на един министър не може да бъде обективно, каквото е това на обществото", каза Цветанов. В отговор на въпрос дали службите разработват настоящи членове на ВСС, министърът заяви, че ще премълчи.

Допускът до класифицирана информация на магистратите

Вътрешният министър защити идеята за получаването на допуски с твърдението, че така членовете на правителството на съдебната власт ще могат да използват информацията от службите при кадруването на магистрати. Той обеща да се пристъпи към законодателна промяна за създаване на възможност данните от СРС да се използват при дисциплинарните процедури срещу магистрати. Цветанов обаче заяви, че членовете на ВСС няма да получат допуск по право, а ще трябва да подават молби.

В отговор на въпрос дали това не е легален начин МВР и ДАНС да кадруват във ВСС, Цветанов заяви, че процедурата за издаване на допуск се прилага и за всички министри. Той отбеляза, че самият главен прокурор Борис Велчев преди 4 години се е подложил на нея, въпреки че това не е било необходимо.

"Аз няма да подавам молба за допуск. На мен той не ми е необходим", коментира председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев. Все още не е ясно дали ВСС ще се огъне под натиска и ще има подаване на молби. На този етап нагласата в съвета е да се отправи питане към Държавната комисия за сигурност на информация (ДКСИ) дали членовете на ВСС могат да четат класифицирана информация по право, въпреки че законът мълчи по въпроса.

Освен искане за допуск, Цветанов предложи съветът да взима всички решения с явен вот. Сега ВСС гласува тайно кадровите назначения.

Усещане за "Октопод"

"Усещането за "Октопода" остава. Това е във всички институции, включително и МВР. ВСС не е имунизиран към това явление. Процедурата за издаване на допуск ще изчисти нещата", каза Цветанов след срещата. Той подкрепи оценките си с критиките на Европейската комисия към съдебната система и негативните обществени нагласи.

Министърът говори как понякога добрата работата на МВР и прокуратурата се обезсмисля заради определени съдии. В този контекст той разказа със заобиколни думи пред съвета за два случая на съдии, които са засечени да водят съмнителни разговори с "определени лица и хора", имащи връзка с техните дела. Цветанов обясни, че е спестил на ВСС информацията за кои точно съдии става дума отново с обяснението за липсващия допуск до класифицирана информация.

По същия начин той поясни пред медиите, че в единия случай става дума за съдия, който е гледал мерки за неотклонение на 9 души, задържани по обвинение за организирана престъпна група. Съдията ги е пуснал от ареста, а след това е бил засечен разговор между него и единия от обвинените, в който ставало дума за "решаване на проблема". Цветанов обясни, че част от участниците в групата са се укрили и работата на разследващите е затруднена.

"Същият проблем имаме и в МВР. Правим всичко възможно да го решим", каза Цветанов.

В отговор на въпрос защо, след като има информация, МВР не е направило необходимото да се осигурят и други доказателства срещу тях, министърът каза: "Много трудно се работи срещу магистрати". Не стана ясно защо.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?