Въпреки призивите на премиера

Цветанов отново забърка скандал с председателя на съдийския съюз

Цветанов отново забърка скандал с председателя на съдийския съюз

Вътрешният министър Цветан Цветанов поднови скандала с председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова като този път атаката бе за "забавено" с четири години дело за изнасилване на две момичета. Ответната реакция бе под формата на подробна справка на делото от Софийския градски съд, която разобличава вицепремиера за разпространяване на множество неверни факти.

В неделя вечерта в ефира на "Нова телевизия", Цветанов чете адресирано до него писмо на пострадало семейство, които застават зад твърдението му, че Мирослава Тодорова "обслужва интересите на организираната престъпност". В петък премиерът Бойко Борисов заяви, че е поръчал на своя вицепремиер да търси "разумен диалог със съдиите" като даде за пример, че в другите държави никой не си позволява да нарича съдиите "мафиоти".

Това обаче явно не е направило впечатление на Цветанов, който в неделя изчете дословно твърденията на семейството, че съдия Тодорова "умишлено и целенасочено" е попречила на разпита на множеството обвиняеми по тяхното дело и то е забавено от нея почти пет години (в периода 2003-2007 година – бел. ред.). Въпросното семейство обвинява магистрата, че е прекратила делото, тъй като през 2007 година е отишла на "друга работа". От писмото още се разбира, че изнасилването е извършено на 31 януари 1998 година.

Цветанов обясни, че е направил среща с хората и потвърди, че делото е гледано от Мирослава Тодорова, която го е прекратила, защото един от "осемте" обвиняеми се оказал бивш служител на МВР.

В понеделник сутринта от Софийския градски съд пуснаха справка, от която става ясно, че през 2003 година съдия Мирослава Тодорова изобщо не е била съдия в градския съд, а делото е разпределено на съдия Д. Атанасова. Тодорова е била в районния съд и в отпуск по майчинство, а обвинението на прокуратурата е за грабеж, а не за изнасилване. Тя поема делото през 2004 година още при встъпването си в СГС, а обвиняемите са седем, а не осем души.

В съдебното следствие съдът е събрал всички доказателства, поискани от прокуратурата, но в началото на делото не са представени данни, че един от подсъдимите към момента на деянието е бил полицай. Това се разбрало точно преди да бъде прекратено, след като информацията е подадена пред съда по искане на защитник на един от подсъдимите. По тогавашния Наказателно-процесуален кодекс престъпленията, извършени от полицаи, се разследват от военните прокуратури и се гледат от военните съдилища.

"Тъй като фактът въобще не е бил изяснен от органите на обвинението, погрешно е бил внесен обвинителен акт в СГС от некомпетентна прокуратура, като на съда не са били представени никакви доказателства за полицейския служебен статут на подсъдим по делото", се казва в съобщението на Софийския градски съд.

Страните по делото не са възразили на решението на съда да прекрати делото през 2006 година и да го прати по компетентност на Военно-окръжна прокуратура. "Ако СГС не беше прекратил съдебното производство, щеше да бъде "незаконен" съд по смисъла на Европейската конвенция за защита правата на човека и щеше да постанови присъда, подлежаща на отмяна", заявяват още от СГС. От институцията добавят, че съдия Тодорова не е сменяла работата си нито през 2006 година, нито през 2007 година, както се твърди в четеното от Цветан Цветанов писмо.

Пред "Нова телевизия" той поясни, че семейството е пращало молби през 2002 година до главния прокурор и до Върховна касационна прокуратура, но без резултат. Тогава обвинението обаче още не е било внесено в съда. Те са изпратили и писмо до Висшия съдебен съвет през 2006 година.

"И в момента те (ме – бел. ред.) потърсиха и казаха ние ви благодарим, защото загубихме вяра, че някой може да назовава нещата с истинските имена. Аз не съм враг на съда, аз обаче искам да защитавам и жертвите на престъпления", каза още Цветанов.

Вътрешният министър разкри още, че един от следователите по делото е бил близък с адвокатите на подсъдимите, но основното му възмущение бе, че на съда са били нужни 23 заседания, за да пренасочи делото към военната магистратура.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?