Цветанов отрече да има напредък в разследването на атентата в Бургас

Главният секретар на МВР отива на отчет в Израел

сн. БГНЕС

Часове след като от българското разследване обявиха, че единият от двамата вероятни помагачи на атентатора от Бургас вече е с установена самоличност, вътрешният министър Цветан Цветанов опроверга информацията. В същото време стана ясно, че главният секретар на МВР Калин Георгиев ще замине на посещение в Израел, за да докладва на службите в страната свършеното от българските власти при разследването на бомбения атентат от юли м.г. на бургаското летище, при който загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор.

Източник на информацията за напредъка на разследването бе завеждащата бургаския окръжен следствен отдел Станелия Караджова, която съобщи пред в. "24 часа", че помагачът на атентатора се казва Ралх Улиям Рико. Тя не даде повече информацията за самоличността му, но обяви, че разследването е събрало данни за още едно лице, помагало за атентата.

Заради изнесената информация от Инспектората на Върховната касационна прокуратура са започнали проверка срещу Караджова.

От МВР отказаха коментар. "Коментарът е опасен за разследването", заяви главният секретар на ведомството Калин Георгиев пред БНР в петък.

"Твърденията на следователката не са верни. Няма да коментирам нищо по темата, това е въпрос на национална сигурност. Възмутен съм, че човек от системата може да прави подобни изказвания", заяви за в. "Стандарт" вътрешният министър Цветан Цветанов.

София на този етап официално не споделя версията на Израел, подкрепяна от САЩ и Великобритания, че зад атаката стоят Иран и шиитската групировка Хизбула. До момента МВР е разпространило само фотороботите на двама души, които се предполага, че са свързани с атентата.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев ще замине обаче на посещение в Израел на 7 януари по поръчение на премиера Бойко Борисов.

Основната му задача ще бъде да докладва събраната в България информация за атентата и да я сравни със събрани от израелските служби доказателства. Той ще остане там три дни, а заедно с него ще пътуват и двама директори на служби в МВР.

Десет дни по-късно ще се състои Консултативният съвет по национална сигурност при президента, на който атентатът в Сарафово ще бъде основна тема.

Според "Стандарт" очакванията са след завръщането на Георгиев от Израел да бъде обявена и официалната позиция на България по разследването на атентата.

Европейски дипломати вече съобщиха, че от разследването на атентата зависи дали ЕС ще признае Хизбула за терористична организация. САЩ включиха Хизбула в списъка им на терористичните организации още през 1995 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?