Цветанов отрича официална среща на Борисов с мафиот, но не и че са играли футбол

Бойко Борисов се ръкува с Константин Циганов. Снимка в. "Галерия"

Премиерът Бойко Борисов не се е срещнал официално с издирвания от Интерпол и от руските служби Константин Циганов, сочен за кръстник на една от най-сериозните руски престъпни групировки в близкото минало. Това заяви по време на петъчния парламентарен контрол вътрешният министър Цветан Цветанов в отговор на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев.

Депутатът от левицата постави въпроса дали през 2008 г., Бойко Борисов (тогава кмет на София) е играл футбол с издирвания мафиот.

“Няма срещи, които да са провеждани на министър-председателя с въпросното лице. Относно снимки със съдържание от футболни срещи, трябва да призная, че МВР не осъществява контрол на всички играчи на терена или на всички зрители на даденото спортно мероприятие”, заяви министър Цветанов от парламентарната трибуна.

Вицепремиерът обясни, че Циганов е получил българско гражданство през 2001 г., а през 2011 г. е експулсиран и е издадена заповед да не влиза в България за срок от 10 години. “След издаване на документ за задгранично пътуване от посолството на Руската федерация предприемат действия за фактическото изпълнение на заповедта и на 17 март 2011 г. Константин Циганов е експулсиран от България в Русия”, заяви вътрешният министър.

Преди две седмици в. “Галерия“ съобщи, че мачът, в който участват Борисов и Циганов, е спонсориран с 50 000 лв. от руския мафиот, а Борисов е знаел отлично срещу кого излиза на терена, защото е бил информиран като главен секретар на МВР (пост, който Борисов заемаше от есента на 2001 до есента на 2005 година).

Вестникът твърди, че руснакът е бил един от скритите спонсори на ГЕРБ, но след изборната победа през 2009 г. Борисов променя отношението си към руснака.

След обясненията на Цветанов от парламентарната трибуна, Антон Кутев заяви, че  това не отговаря на въпроса дали премиерът е играл футбол с Циганов и въобще има ли МВР информация за лицата – някои от които от криминалния контингент, с които Борисов контактува докато рита. Депутатът от БСП уточни, че премиерът играе футбол с много хора и припомни, че спортната линия е тази, която свързвала министър-председателя и с Румен Николов - Пашата.

Вътрешният министър Цветанов не каза нищо за футболния мач, за който в. "Галерия” публикува снимка на Борисов и Циганов. От своя страна Кутев изтъкна, че не си представя да се появи някъде снима на Барак Обама как играе голф с международен наркодилър или на Ангела Меркел, която е на танцова забава с масов убиец.

За не остане длъжен на социалистите, Цветан Цветанов намери за нужно да им припомни, че основното лице по групата на “Килърите” Петър Стоянов-Пешо Сумиста е бил съветник в групата на Коалиция за България. “За връзките на организираната престъпност с политически партии аз смятам, че вие имате добър опит, добра практика”, каза още Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?