Цветанов пак загатна за коалиция с Кунева, ДПС ту са в "късата листа", ту не

ДБГ категорично отхвърлят съюз с ГЕРБ

Цветан Цветанов, Сн: БГНЕС

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов декларира, че партията няма да влиза в коалиция с БСП, ДПС и "Атака". Резултатите от изборите ще определят с кои политически организации ГЕРБ може да се коалира в името на България, ако не успее да си осигури мнозинство, допълни Цветанов в четвъртък при представянето на кандидат-депутатите от ГЕРБ в Благоевград.

"Знам, че с БСП никога не бихме коалиция, с ДПС, с "Атака". С Кунева? Нека видим кои ще влезнат в парламента", коментира Цветан Цветанов.

В сряда той направи двусмислено изказване пред български журналисти в Брюксел. Запитан за евентуално партньорство или коалиция с ДПС или "България на гражданите“ на Меглена Кунева, той отговори: "Нека ви отговоря на 12 май“.

В отговор на този анонс лидерът на ДПС Лютви Местан не изключи възможността партията му да подкрепи правителство на ГЕРБ след изборите, стига програмата му да съответства на приоритетите на движението.

Местан заяви в четвъртък, че му е трудно да разтълкува посланията на Цветанов. Но допусна, че ГЕРБ ще чака до последно да види дали има самостоятелно мнозинство и дали в парламента няма да влезе някоя удобна патерица за коалиция, преди да потърси диалог с останалите формации.

Лютви Местан повтори, че ДПС е готово да не участва в управлението, ако бъдещото правителство изпълнява тези приоритети, и няма да злоупотребява с положението си на опозиция. Ако обаче не бъде постигнато сближаване на позициите между двете партии, ДПС ще търси "друг тип политическо съгласие".

Според източници от ДПС, движението ще търси всякакви възможни начини да влезе в управлението. От гледна точка на ГЕРБ такава коалиция вече не би изглеждала толкова скандална за обществото, след като Ахмед Доган се оттегли от публичната политика, а бившият вицепремиер от тройната коалиция Емел Етем се отказа от парламента. Освен това по време на целия си управленски мандат ГЕРБ не засегна никакви бизнес интереси на Доган, дори нещо повече, задкулисното съглашение с медийната група на бившия-бъдещ депутат от ДПС Делян Пеевски поддържаше стриктно позитивния имидж на правителството "Борисов".

За разлика от ДПС, партията на Кунева категорично изключи възможността за коалиция с ГЕРБ или троен съюз с партията на Борисов и ДПС.

"Новината в случая е, че ГЕРБ признаха, че отиват към коалиция с ДПС. Готвеха си я тази коалиция в продължение на 4 години и сега само ще я формализират, с което за пореден път ще подменят вота на избирателите", коментира говорителят на предизборния щаб на "Движение България на гражданите" Прошко Прошков.

Той посочи, че в бъдещия парламент партията ще бъде гарант да не се стигне до коалиция между ГЕРБ и ДПС и подмяна на вота на избирателите. Преди около месец Меглена Кунева коментира, че "101% няма да правим коалиция с ГЕРБ".

Все още не е ясно дали Цветанов изключва партньорство с "Атака" само на думи заради остри реакции от страна на ЕС и САЩ или това е ясна позиция на ГЕРБ.

Преди две седмици Цветанов отговори твърде уклончиво на въпрос дали партията му би се коалирала с "Атака" след изборите, което бе изтълкувано като възможност за коалиция. В началото на управленския мандат на ГЕРБ партията на Волен Сидеров подкрепяше в парламента правителството на малцинството на ГЕРБ, а после мина в опозиция, а мястото ѝ зае РЗС на Яне Янев.

Споделяне

Още от Избори 2013

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?