Цветанов плаши с промяна на лихвите по кредитите заради политическата криза

Оставката на премиера Борисов спряла кадрови промени в правителството

Цветанов плаши с промяна на лихвите по кредитите заради политическата криза

Политическата криза в страната, предизвикана от оставката на правителството заради загубата на кандидат-президента на ГЕРБ Цецка Цачева, може да доведе до промяна на лихвите по кредитите в полза на банките.

Такава прогноза направи в петък зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред БНТ. По думите му падането на правителството може да навреди на бизнеса заради изтеглените кредити от българите, които надхвърлят 60 млрд. лв.

Той коментира още, че оставката на премиера Бойко Борисов е спряла "сериозни кадрови промени" в правителството. Според Цветанов ситуацията след първия тур на президентските избори е показала, че е нужна промяна.

Причината – кандидатът на "Патриотичните сили" Красимир Каракачанов събра над два пъти повече гласове от този на Реформаторския блок Трайчо Трайков. Именно заради това разпределението на министри между двата коалиционни партньора на ГЕРБ е щяло да бъде променено, обясни Цветанов.

"Конструкцията на управлението ни вече не е същата. Реформаторският блок вече не е същият като през 2014 г., когато влезе в парламента. Патриотичният фронт пък започна да изисква неща, които дори не сме обсъждали. За пример давам искането им за минимална пенсия от 300 лв. за да подкрепят бюджета за 2017 г.", заяви Цветанов.

ГЕРБ подкрепя напълно въвеждането на мажоритарни избори, както поискаха над 2.5 млн. избиратели на референдума, каза зам.-председателят на партията. Основната цел обаче е те да бъдат въведени още преди предсрочните парламентарни избори.

"Най-ранната дата е малко преди 22 март, а най-късно може на 2 април, защото след това следват Цветница и Великден. Те ще бъдат насрочени от новия президент Румен Радев", каза още Цветанов.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?