Цветанов подаде оставка от всички ръководни постове в ГЕРБ

Запазил хладнокръвие и мълчание в името на изборната победа

Цветанов подаде оставка от всички ръководни постове в ГЕРБ

Цветан Цветанов подаде оставка от всички ръководни постове в ГЕРБ, след като преди два месеца се оттегли и от парламента. заради скандала "Апартаментгейт". Това е станало след разговор с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който е приел оставката на заместника си и му благодарил за свършената работа през годините.

Цветанов, който беше неизменният втори до Борисов от създаването на ГЕРБ до днес, остава редови член на партията.

Предстои да се види кой ще го замести начело на предизборния щаб, но е напълно възможно Борисов да резервира този пост за себе си и дори и да не ръководи оперативно работата, да покаже ясно, че втори "цар" в ГЕРБ няма да има. По неофициална информация е възможно организацията на структурите, с която се занимаваше Цветанов, да бъде разпределена между няколко души, които "да се отчитат" пред лидера на партията. Целта е да няма "концентрация на влияние извън Борисов". Междувременно в ГЕРБ изгря нова звезда. През последните седмици вицепремирът Томислав Дончев е неотлъчно до премиера Бойко Борисов по време на обиколите му из страната.   

Решението за освобождаването на Цветанов очевидно е било еднолично на Борисов, на когото дори не е хрумнало да го постави на обсъждане в партията. Висши кадри на партията като зам.-председателя Йорданка Фандъкова и шефката на парламентарната група Даниела Дариткова, предпочетоха да запазят мълчание по темата.  

"Беше важно да запазя мълчание по време на кампанията"

Цветанов коментира оставката не пред медиите, а във Фейсбук, като изказа благодарност за 13-те години съвместна работа в ГЕРБ.

"Обмислях това решение достатъчно дълго, но го правя днес, защото за мен ГЕРБ е на всички членове и симпатизанти. За мен беше важно да запазя хладнокръвие и мълчание по време на кампанията, защото изборната победа беше общата ни морална удовлетвореност от съвместната ни работа през годините", написа Цветанов.

"Изградихме един функциониращ и работещ политически модел, който винаги се е водил само от обществените интереси на всяко едно населено място, на всяка община, на всеки регион, на България и нашите съграждани", допълва лаконично той.

Намеците на Борисов

Развръзката на казуса с Цветанов идва на четвъртия ден след евроизборите, които ГЕРБ спечели убедително със 7% преднина срещу основния си конкурент БСП. Премиерът и лидер на партията победителка така и не даде пресконференция. В изборната нощ бе съобщено, че той ще говори във вторник, което не се случи, а после бе дадена нова дата - 30 май. Междувременно Борисов се закани от Брюксел "да чисти до корен"  структурите в Добрич и Плевен заради лошия резултат на вота.

Според източници от ГЕРБ премиерът се е въздържал от изявления, тъй като до последно бил сигурен дали и Цветанов да бъде отрязан "до корен", или да запази формално партийните постове, но с намалени правомощия и все така скрит от медиите и публиката, както беше по време на предизборната кампания.

През април Борисов гневно опроверга думите на Цветанов, че няма кой да го накаже за "Апартаментгейт" (тъй като е убеден, че не е извършил нищо нередно). "Може да го накаже Господ, могат да го накажат хората, мога да го накажа и аз", закани се тогава премиерът (очевидно без да допуска някаква роля на правосъдието).

Прелюдия към днешното решение бяха и няколко изказвания на Борисов по адрес на Цветанов по време на кампанията: "На 26 май ще видим дали избирателите ще простят на Цветанов" , който "сложи катран в кацата с мед" и с "Апартаментгейт" "заличи всичко добро, което е направил".

Два дни след изборите Борисов коментира: "Очевидно, че беше силно преувеличена ролята на Цветанов, видяхте - изтеглих го назад, структурите си работят". 

Тишина в ГЕРБ

От депутатите на ГЕРБ единствено Даниела Дариткова, която оглави парламентарната група след депутатската оставка на Цветанов, коментира решението той да се оттегли и от ръководните постове в партията.

"Бях в Министерския съвет. От председателя на ГЕРБ и премиер на България Бойко Борисов разбрах, че след разговор с него Цветан Цветанов подава оставка от всички ръководни постове в партията. Цветанов остава редови член на ГЕРБ", каза тя пред медиите, като цитира почти напълно съобщението на пресцентъра на партията.

Столичният кмет и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова се ограничи с думите: "Сега съм на сесия на общинския съвет. Това е лично решение".

В началото на април, когато Цветанов обяви, че излиза от парламента, Фандъкова коментира, че действията му са правилни, но закъснели. Добави, че ако подобен скандал бе застигнал нея, би си подала оставката от всички управленски позиции.

"Цветанов беше освободен, след като откъсна гласове от ДПС"

Един от коалиционните партньори в управлението – Валери Симеонов, се оказа учуден от освобождаването на Цветанов и дори го определи като "подозрително". Лидерът на НФСБ заподозря, че в управляващата коалиция може да има и "задкулисен партньор" в лицето на ДПС и подчерта, че Цветанов е освободен, след като е ГЕРБ е "откъснала доста сериозен електорат от ДПС"

"За мен е изненада, защото аз смятам, че досегашните резултати на ГЕРБ до голяма степен се дължат на неуморната дейност на Цветанов (...)В ГЕРБ оставките по принцип са принудителни. Няма доброволно подаване на оставки. В случая става въпрос за оставка, която е поискана от Борисов. Въпросът е защо е поискана. Не съм много опитен политик, но за мен например е показателно, че след като лично Цветанов постигна много сериозни пробиви в смесените общини и откъсна доста сериозен електорат от ДПС, той беше освободен от работа. Това говори за една предполагаема връзка между Бойко Борисов и ДПС. Това всичко е в сферата на вероятностите и не е добре за България, защото в такъв случай нашето коалиционно семейство си има някакъв друг член - задкулисен", каза още Симеонов.

Той виждал връзка и между оставката на Цветанов и новозакупената ТЕЦ "Варна" от Ахмед Доган. 

Въпреки това Симеонов е на мнение, че отстраняването на Цветанов няма да се отрази на коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти". 

"Очевидно натам се вървеше от началото на сагата с апартаментите. Идеята на премиера Бойко Борисов е да се скъса с лицата, които по една или друга причина са създали лош имидж на партията", коментира зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

"Заличават мазните отпечатъци от местопрестъплението"

Социалистът Александър Симов изрази следното мнение: "Чудесно. Има замитане на следите, но няма как да се заличат мазните отпечатъци от местопрестъплението - дори и да накарат Цветан Цветанов да емигрира". 

Според него обаче няма как с махането на Цветанов ГЕРБ да си извоюва „така мечтаната прошка от хората, за която халюцинира от нощта на изборите". По думите на Симов победата на ГЕРБ не значи, че хората са забравили какво са направили.

“С неговото оттегляне няма как да направиш големите като футболни игрища тераси по-малко актуални. Оттеглянето му е потвърждение за вина", каза още той.   

ДПС запази неутралитет. "Коментарът ни за Цветан Цветанов е същия, както при оставката на Корнелия Нинова - не се месим във вътрешните работи на нито една партия", каза Хамид Хамид. 

Споделяне

Още по темата

Още от България