Цветанов подкрепя исканията на протеста за оставка на Борисов

Не съм бил в спалнята на премиера, снимките не са правени от мъж, каза бившият втори в ГЕРБ

Цветанов подкрепя исканията на протеста за оставка на Борисов

Доскоро най-верният приятел на премиера Бойко Борисов - Цветан Цветанов обяви, че подкрепя протестите, които искат оставката на кабинета.

Това стана в интервю пред бТВ, в което бившият втори в ГЕРБ и настоящ шеф на Евроатлантическия център за сигурност обясни, че ситуацията в страната е изключително тежка и тази криза трябва да се прекрати с незабавна оставка. По думите му Борисов агонизирал с палиативни мерки, които взимал, за да спаси правителството.

Бившият председател на парламентарната група на ГЕРБ не даде конкретен отговор по повод исканията на протестиращите за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Той посочи, че по този въпрос трябва да се действа със законодателни мерки, а това можело да стане при нов парламент. Според него са се натрупали случаи, в които се вижда тенденциозно отношение към определени хора от бизнеса, които били задържани, а след това освобождавани. По думите на Цветанов най-вероятно това не се е харесало на хората и затова са поискали оставката на Гешев.

Цветанов каза, че ситуацията в страната е изключително тежка. Има междуинституционална и междуличностна криза, което ще има тежки последици за България и във вътрешен, и във външен план, заяви Цветанов.

Партията на Цветанов - "Републиканци за България"

Той обяви, че ще участва в предстоящите парламентарни избори - предсрочни или редовни, с партия, която ще се казва "Републиканци за България". Името вече е запазено, нейното учредяване ще е на 27 август. Новият политически проект ще се позиционира център дясно, каза Цветанов.

Той прогнозира, че ГЕРБ няма да вземе повече от 500 000 гласа на предстоящите избори, а ако продължават нещата да са такива, както са сега, то можело да вземат и по-малко.

В същото време той прогнозира, че и неговата политическа партия ще вземе толкова колкото ГЕРБ на изборите.

"Логото на новата партия е стилизиран компас, който ясно показва посоката ни. България не трябва да има каквито и да е колебания относно своята принадлежност. "Републиканци за България" е гарант за това, че страната ни няма да изгуби посоката", заяви Цветанов уточнявайки, че посоката е на запад.

Като евентуални бъдещи партньори той посочи "Демократична България", които имали искания като в тяхната управленска програма.

Цветанов каза, че не ходи на протести, но има приятели, които ходят. Той се оплака още, че се упражнява натиск върху активисти от ГЕРБ, които искали да се присъединят към неговия политически проект.

Борисов и Цветанов с различни ценностни системи

На въпрос на дали се разделя Бойко Борисов с пистолета си през нощта, Цветанов отговори, че никога не е бил в спалнята на премиера и не знае. Повод за въпроса бяха снимките, които се появиха в публичното пространство от спалнята на Борисов в резиденцията му в Бояна. На тях се виждаше чекмедже пълно с пачки евро и кюлчета злато. Цветанов обаче потвърди, че е бил в резиденцията и дори си спомни, че през 2016 г. там са решавали кой да е кандидата на ГЕРБ за президент.

Бившият втори в ГЕРБ каза, че снимките от спалнята "при всички положения" не са правени от мъж. "За да допуснеш някой до спалнята си, докато спиш, предполага се, че си имал нещо с него преди това", добави бившият вътрешен министър. На въпрос дали са истински той каза, че отговорът трябва да го даде премиера.

Относно колко са били близки с Борисов, Цветанов заяви, че в чисто партиен аспект са били изключително близки, но никога не е бил запознат с личния му живот.

"Хората от близкото му обкръжение не ги познавам. Аз имам много по-различна ценностна система. Имам здраво семейство, не се отказвам и не предавам приятелите си, а стоя зад тях", каза Цветанов.

Въпреки всичко той заяви, че не се чувства предаден от Борисов и напомни, че в живота всеки избира своя път.

"Аз съм простил всичко. Обида в мен няма", каза Цветанов.

В студиото на Цветанов бе показан запис как целува ръката на Бойко Борисов, което бившият втори в ГЕРБ обясни с уважение към по-възрастни хора.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?