Цветанов поиска комисия да провери връзката на Станишев с австрийски лобист

Анкетна комисия в парламента да провери връзката между бившия премиер Сергей Станишев и скандалния австрийски лобист, разследван за корупция Петер Хохегер. Това поиска в понеделник вътрешният министър Цветан Цветанов след националното съвещание на ръководството в МВР.

По думите му в Брюксел имало информация за доклад на анкетна комисия на австрийския парламент, която установила, че през 2007 и 2008 г. българското правителство е превело на фирма на Хохегер 1.5 млн.евро, част от които впоследствие се върнали в PR агенцията на Моника Йосифова, с която Станишев съжителства и има от нея дъщеря.

"Същевременно парите били предназначени за правителствен проект за провеждането на кампания за утвърждаването на положителния образ на България в ЕС и за нас е важно да научим как и по какъв начин са били усвоени тези средства и какъв е приносът на държавата в този проект", обясни още Цветанов. Неизвестно защо той досега не е инициирал разследване, макар че още при встъпването си в длъжност през 2009 г. правителството на ГЕРБ разнищи обстойно всички договори, наследени от кабинета "Станишев".

През 2008 г. Петер Хохегер беше избран от правителството на тройната коалиция да "чисти имиджа на България" пред Европейския съюз именно заради ширещата се корупция и организирана престъпност. Едноименната PR агенция на Хохегер спечели поръчка за около 1 млн. евро и в продължение на година трябваше да лобира пред международните медии и институции в полза на България.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?