Цветанов поиска премахване на политическата квота от ВСС

Цветанов поиска премахване на политическата квота от ВСС

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов обяви Висшия съдебен съвет за корумпиран и поиска структурната му промяна с премахването на "политическата" квота от неговия състав. Той направи тези изявления в присъствието на премиера Бойко Борисов, който само преди месец се разбра с ВСС да се поддържа джентълменски тон на говорене. Идеите на Цветанов бяха представени пред ръководството на Европейската народна партия (ЕНП) начело с председателя ѝ Вилфред Мартенс.

Борисов и няколко ключови министри участваха в сряда в конференция, посветена на "българските практики" в борбата с корупцията и престъпността, която се организира със съдействието на ЕНП. Освен критиките по посока на съда гостите чуха още за тежкото наследство на тройната коалиция и че ГЕРБ са партия без алтернатива в България.

Въпреки солидната порция нападки правосъдният министър Маргарита Попова обясни след края на срещата, че не е чула критики от своя колега вътрешен министър по посока на съдебната власт. В интервю за "Ройтерс" обаче тя самата заплаши ВСС, че или ще започне да взема своите решения независимо, или ще бъде променен. Попова обеща до месец да се представи стратегия за дългосрочна реформа на съдебната власт.

Останалите обаче чуха изявлението на Цветанов, че "всички видяхме как се пазаруват гласове във ВСС", с което той за първи път директно обяви съдебния съвет за корумпиран. Думите на вътрешния министър бяха по повод скандала с Красьо от Плевен, довел до две оставки на членове на ВСС, които продължават да работят в системата, двама уволнени и 9 понижени в ранг магистрати.

Въпреки твърденията на Цветанов прокуратурата не е доказала търговия с влияние в съдебната власт покрай този случай. Възможността това да се докаже бе сведена почти до нула, след като член на ВСС оповести публично за съществуването на лобиста и всички контакти бяха прекратени.

"Съдебната система е нереформирана, тя е зависима от Красьо Черничкия, но е независима от всички останали. Всичко това е "октопода", заяви Цветанов. Той даде да се разбере, че ГЕРБ са готови да започнат дебат за промяна на структурата на съвета и намаляване на неговия състав.

"25 висши съдии (има предвид членовете на ВСС, в който има и адвокати, прокурори и следователи, бел.ред.) са много за една малка България. Обществото няма доверие в тази съдебна система, защото няма справедливост", каза Цветанов.

Според него назначените от политическата квота членове на ВСС след това са връщали поетите ангажименти, като са назначавали кадри по върховете на съдебната система. "Няма как да се променят вече направените назначения", добави той.

"Има политическа воля, но няма съдебна воля за борба с престъпността. Досега съдебната реформа е правена с цел осигуряване на политическа недосегаемост на предходните управляващи", заяви Цветанов. Той отново говори за делото "САПАРД", по което в Германия има осъдени, а в България – не.

Само преди ден именно МВР стана причина за отлагане на делото, след като институцията командирова свой служител и не му позволи да си изпълни задължението на съдебен заседател в този процес.

Вътрешният министър обясни лошото състояние на българските институции с липсата на реформи, срастването на изпълнителната власт и местната власт с престъпността на всички нива и вече назначените кадри в съдебната система. Цветанов даде пример със задържания в акция "Октопод" Марчело Джотов, който бе в предизборния екип на кмета на Несебър, мина през Алексей Петров и неговата роля в ДАНС и завърши с кадруването в съдебната система.

"Големият интерес на организираната престъпност беше да влезе трайно с политически проекти на местно ниво", заяви вътрешният министър.

Той изрази мнение, че борбата с престъпността ще е много трудна и тежка и, ако ГЕРБ не се справи, едва ли друга политическа сила би могла да го направи. Коментар в тази посока бе направен и от външния министър Николай Младенов. Той заяви, че който "пречи на Борисов, Цветанов и ГЕРБ, работи и срещу българската държава".

В своето изявление председателят на ЕНП Вилфред Мартенс похвали премиера и правителството за борбата с престъпността и корупцията на "всички нива". Той обаче заяви, че крайният успех все още е далеч. "Има политическа воля за борба с основни престъпни кръгове и високата корупция. Вече има и обвиняеми. Въпреки положените усилията, корупция все още има на всички нива", каза Мартенс.

Бившият външен министър Румяна Желева също се появи на конференцията в качеството си на зам.-председател на ЕНП и направи кратко изявление за първи път, след като напусна правителството. Тя говори за усилията, които гражданите трябва да положат, за да подкрепят кабинета в неговите добри намерения. Желева заяви още, че медиите в България не са достатъчно свободни, владеят се от няколко човека и манипулират обществото.

Споделяне

Още по темата

Още от България