Цветанов потвърди: Кунева няма да е еврокомисар

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи съобщи в сряда, че кабинетът няма да предложи действащия еврокомисар за защита на потребителите Меглена Кунева за нов мандат в Европейската комисия. По думите на Цветанов българската номинация за този пост ще бъде представена в срок, но няма да е Кунева.

Председателят на Европейската народна партия, в която членува и ГЕРБ, Вилфрид Мартенс коментира пред БНР, че "българското правителство трябва да номинира за евромисар човек, който принадлежи към нашето политическо семейство. Меглена Кунева и нейната партия принадлежат към друго политическо семейство – на либералите".

"Кунева наистина е много компетентен комисар, но като председател на ЕНП ще ви кажа, че Европейската комисия е и политически орган, не само експертен", посочи Мартенс.

В дните след изборите премиерът Бойко Борисов на няколко пъти даде да се разбере, че едва ли Кунева ще бъде номинация и на неговото правителство.

"Доколкото знам, тя беше кандидат за евродепутат и я избраха. Всеки човек си прави избора. През октомври ГЕРБ ще предложи нов еврокомисар", посочи тогава Борисов.

Впоследствие водачът на евролистата на НДСВ Меглена Кунева обяви, че ще продължи да бъде еврокомисар по защита на потребителите. Така в ЕП от листата на царистите влязоха Антония Първанова и Станимир Илчев.

За българска номинация за еврокомисар се спряга сегашният външен министър Румяна Желева.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?