"Уличавайки" зам.-районния обвинител на София през медиите

Цветанов пратил на прокуратурата само оперативни данни за "къртицата"

Соченият от МВР за теч на информация Радослав Димов няма достъп до делата за ДДС-измами

Снимка: БГНЕС

Магистратът "къртица", когото вътрешният министър Цветан Цветанов громи от няколко дни през медиите за теч на информация към заподозрени в ДДС-измами, е "разобличен" от МВР единствено чрез оперативни данни, научи Mediapool в сряда от отлично информирани източници.

 

Това на практика означава, че прокуратурата няма да има никаква възможност да му търси отговорност, тъй като не разполага с доказателства за вината му. Въпреки това от вътрешното министерство неофициално вече посочиха като "къртица" зам.-районния прокурор на София Радослав Димов. Такава информация бе публикувана в сряда на първа страница на в. "Стандарт".

 

Само ден по-рано лично вътрешният министър Цветанов обяви, че изпълняващият функциите на главен прокурор Бойко Найденов вече знае името на виновника, предупредил разследваните за данъчни престъпления, които бяха "ударени" миналата седмица от ГДБОП при акциите "Универсалните" и "Захарно петле".

"Аз не мога повярвам, че магистрат може да обядва с лица, които са съпричастни към подобно източване на пари от републиканския бюджет с ДДС-схемите. След този "работен обяд" поведението на обектите е променено, комуникацията е преустановена и започнаха да чистят опциите със съответните компютърни конфигурации", коментира във вторник Цветанов.

Според оперативната информация на МВР по случая именно Радослав Димов е обядвал с бизнесмен "със съмнителна репутация", за когото службите предполагат, че впоследствие е издал планираните от тях спецоперации. Интересна подробност е обаче, че въпросният бизнесмен всъщност не "протича" официално по тези разследвания и срещу него няма повдигнати обвинения по тях. Няма и записани разговори със специални разузнавателни средства (СРС), които биха дали основание на държавното обвинение да образува разследване срещу колегата си.

От МВР неофициално уточниха пред Mediapool, че в писмото, изпратено от Цветанов на Найденов, освен доказателства няма и посочено име, тъй като се очаква прокуратурата да изиска по служебен път цялата информация по случая, която имат службите. От държавното обвинение пък отказаха подробности, съобщавайки единствено, че ще бъде образувана проверка в Инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП).

 

Обичайната практика е при подобни проверки за даване на обяснения да бъдат привикани обектът на оперативната информация, както евентуално и служителите в МВР, които са се сдобили с нея. Проблемът е, че по принцип подобни данни са практически непроверими, тъй като не почиват на доказателства, а само на думите на анонимни полицейски информатори.

 

Именно по тази причина "разобличеният" от Цветанов пред медиите магистрат най-вероятно няма да стане обвиняем за теч на информация, коментираха пред Mediapool разследващи. Такова негово престъпление трудно би могло да бъде доказано и заради факта, че служебно Радослав Димов няма абсолютно нищо общо с делата срещу организирани престъпни групи, които от началото на т.г. са от компетентността единствено на спецпрокуратурата.

 

Като зам.-районен прокурор на София Димов би могъл да се сдобие с подробности около планираните от ГДБОП реализации само при положение, че такива му бъдат споделени от антимафиоти или от негови колеги в специализираното обвинение. Подобни данни обаче нито са предадени от МВР на прокуратурата, нито пък Цветанов е оповестявал официално или неофициално пред медиите.

 

Любопитна подробност в целия случай е фактът, че Радослав Димов е син на ръководителката на Апелативната прокуратура във Велико Търново – Аня Димова. Министър Цветанов пък бе излъчен мажоритарно за депутат от ГЕРБ (преди да оглави МВР – бел. ред.) именно от този избирателен район.

 

Навикът прибързано да обявява пред журналистите, че магистрати подпомагат с информация разследвани лица, съвсем не е нов за вътрешния министър. Преди половин година Цветанов сензационно "разкри" пред медиите, че висш пенсиониран магистрат издавал следствени тайни на сочения от МВР като "кокаинов крал" Евелин Банев – Брендо. Впоследствие самият министър се самоопроверга, че всъщност имал предвид бивш високопоставен полицай. Така или иначе след изявленията му изобщо не се стигна до разследване и повдигане на обвинения, а въпросната "къртица" си остана анонимна.

 

Въпреки това Цветанов продължава да не вижда никакъв проблем да обявява публично данни за теч на информация, преди още да е запознал с тях прокуратурата. Запитан в петък дали думите му за магистрата, информирал ДДС-измамници за готвените от ГДБОП акции, няма да попречат на евентуално бъдещо разследване, той отговори повече от лаконично: "Ама той много добре знае какво е направил и знае, че ние знаем..."

Споделяне

Още по темата

Още от България