Цветанов пред Помпейо: Сделката за F-16 може да стане до средата на годината

Държавният секретар на САЩ вижда България като "достоен съюзник на САЩ в региона"

Помпейо и Цветанов, сн. Пресцентър-ГЕРБ

Цветан Цветанов очаква до средата на годината България да сключи сделката със САЩ за нови изтребители F-16 Block 70. Това е заявил зам.-председателят на ГЕРБ пред държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, с когото разговаря в рамките на Националната молитвена закуска във Вашингтон., съобщиха от пресцентъра на партията.

"При постигане на съответните договорености, в средата на годината може да се очаква финализиране на процедурата и ратификация от Народното събрание на България", казал Цветанов.

"По време на разговора българската страна изрази задоволство от факта, че с евентуалното бъдещо придобиване на Ф-16 се гарантира суверенитета на България, както и се постига пълна оперативна съвместимост със съседните държави, съюзници в НАТО", съобщиха от ГЕРБ.

Помпейо от своя страна посочил, че българското правителство е достоен съюзник на САЩ в региона. Той е изразил "подкрепа за демократичните процеси в региона" и предал поздрави на българския министър-председател Бойко Борисов.

Първоначалната оферта на американците обаче е над доскорошния таван на проекта от 1.8 млрд. лева и правителството се надява по време на преговорите да свали цената. Освен това САЩ и производителят на машините "Локхийд Мартин" трябва да осигурят възможност първите машини да бъдат предоставени по-бързо от очакваното, тъй като България разчита само на старите съветските МиГ 29 да пази небето си.

Преговорите за изтребителите започват

Този месец България и САЩ трябва да започнат официално преговорите, като все още не е ясно в какъв точно формат ще се водят те. Според правителството четирима министри ще водят разговорите от българска страна – на отбраната, икономиката, финансите и външните работи. 

В петък Красимир Каракачанов каза пред Нова телевизия, че преговорите едва започват и все още няма развитие.

Практиката при подобни междудържавни преговори е те да продължат между 4 и 8 месеца. В тях трябва да се договорят и всички технически подробности.

И САЩ, и България обаче дадоха сигнали, че ще се опитат да сключат сделката възможно най-бързо.

Евроатлантическа перспектива за региона

По време на разговорите си във Вашингтон Цветанов и Помпейо са обсъдили и ситуацията в региона.

Двете страни били на мнение, че "много важен регионален елемент е европейската и трансатлантическата перспектива пред страните от региона".

"След Българското европредседателство, което постави европейската перспектива на страните от Западните Балкани сред основните приоритети на ЕС, днес тези процеси за повечето от държавите са необратими", добавил Цветан Цветанов.

Той посочил като пример Македония, която след подписването на Споразумението за приятелство и добросъседство с България подписа подобно споразумение и с Гърция и членството ѝ в НАТО изглежда все по-близо.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?