Цветанов предлага тест за наркотици при профилактичния преглед на учениците

Той се обяви срещу опитите за легализиране на марихуаната за медицински цели

Цветан Цветанов, сн. БГНЕС

Задължителният годишен преглед при личния лекар да включва и тест за наркотици за учениците. Тази идея лансира председателят на парламентарната група на ГЕРБ и шеф на комисията по вътрешна сигурност Цветан Цветанов на дискусия в сряда, посветена на Ссветовния ден за борба с наркоманиите и трафика на наркотици -26 юни.

Според Цветанов “ако има навременната намеса, можем да запазим много от тези деца“.

По думите му са нужни бързи и ефективни мерки, които да достигнат до всички, но така и не разясни дали тестовете ще са за всички ученици, от каква възраст ще започнат да се правят, как точно учениците ще бъдат задължени да се подложат на тест, ако не желаят или родителите им отказват. Не бяха представени и подробности колко ще струва подобна мярка на здравната система, където гражданите нямат достъп до далеч по-необходими изследвания.

Цветанов обясни, че има възможност да поддържа комуникация със семейства на засегнати от наркотиците младежи и много от тях крият проблема, за да предпазят децата си от обществена изолация.

Цветанов със задоволство припомни, че парламентът е отхвърлил предложения на депутати за легализиране на марихуаната за медицински цели. “Уверявам ви, че ще противодействаме ефективно на целящите тези тенденции да бъдат прокарани в българското общество. В Народното събрание мнозинството срещу употребата на наркотични вещества ще бъде по-голямо”, каза Цветанов.

През май независимият депутат Велизар Енчев предложи промяна в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, която да позволи употребата на опиум, макова слама, коноп, хашиш и хашишово масло за облекчаване на тежки състояния при определени заболявания. Кампания за легализирането на марихуаната за медицински цели от няколко години водят неправителствени организации, които настояват а се декриминализира притежанието и култивирането на коноп за лична употреба.

Председателят на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова каза, че най-важното в борбата с наркоманиите е превенцията. “Трябва да се начертаят реални стъпки не само в здравеопазването, но в сферата на местната власт, вътрешния ред и сигурност, образованието”, обясни Дариткова и заяви пълната готовност за изготвяне на полезни законодателни инициативи.

Макар и задължителен, годишният профилактичен преглед при личния лекар в момента се посещава от около половината здравно осигурени, като до момента здравните власти не са открили подходящ стимул, за да увеличат броя им, а предвидените в закона санкции не се налагат.

През миналата година здравният министър Петър Москов лансира екзотичната идея хората, които не се явяват на профилактични прегледи, да плащат по-високи здравни вноски, но бързо беше забравена.

През последните години около 2.3 млн. души годишно се явяват на задължителни профилактични прегледи при общо 6 млн. души с избран личен лекар, от които обаче около 2 млн. души са неосигурени.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?