Цветанов: Предложението на ДСБ за Плевнелиев ликвидира възможността за разговор

Който говори за президентски номинации, дестабилизира кабинета

Сн.: БГНЕС

Предложението на ДСБ за дясна консолидация около втори президентски мандат на Росен Плевнелиев е свела до минимум възможността по тази тема да се водят разговори с участието на ГЕРБ. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветанов Цветанов в понеделник, без да обясни защо. За сметка на това разви тезата, че нормален демократичен процес като коментиране на президентски номинации може да дестабилизира правителството. Отклоняването от дневния ред на общество с предстоящи номинации за президент е част от една възможна дестабилизация на правителството, заяви Цветан Цветанов пред репортери.

В петък ДСБ предложи обединение на проевропейски и прореформаторски сили за издигането на Плевнелиев като независим кандидат. Президентът реагира рязко, заявявайки, че това не е съгласувано с него и че става въпрос за интрига.

"По начина, по който Радан Кънев направи новината си в петък, ограничи почти до минимум всякаква възможност да се говори по тази тема. Не се прави така. Когато искаш да реализираш определени политически цели, ти трябва първо да си говорил с тези, с които искаш да го направиш. Не можеш да излезеш и да обявиш на пресконференция, че ти ще издигнеш за втори мандат действащия президент Росен Плевнелиев и президентът Плевнелиев след половин час да опровергае всичко това", коментира Цветанов.

Според него "тук има повече някакъв политически заряд на база да се конфронтираме все повече", но ГЕРБ нямало да участва в този сценарий, "защото знаем какво е необходимо на страната ни".

След това Цветанов разви другата опорна точка, тиражирана и от Бойко Борисов – че позициите на ДСБ съвпадали с тези на ДПС и на БСП, към които вече се числи и напусналата правителството партия АБВ.

"Всеки търси някакво емоционално изказване и агресивното противопоставяне, което смятам, че е недопустимо. Днес имаме много ясно разграничаване между партиите, формиращи парламентарното мнозинство и реалната опозиция, която сами виждате как се позиционира – това е "БСП лява България", ДПС и със съпричастността и изказванията, които съвпадат като позиция с тези две партии – на Радан Кънев и частично ДСБ", коментира още Цветанов.

"Радан Кънев сам се самоизолира от формиращото се парламентарно мнозинство, търсейки неговата политическа изява. Ако проследите хронологията на всичко онова, което е говорил през последните 10 месеца, ще видите, че няма никаква последователност и няма нищо вярно от това, което той е говорил до сега. Той говореше за избори през май месец. Май месец е сега и знаете, че никой не се подготвя за предсрочни избори", добави Цветанов.

На обвинението на лидера на ДСБ, че именно той е провалил споразумението между Реформаторският блок и ГЕРБ от завист и защото е дребен човек, Цветанов призова Кънев да дойде и да се премерят, за да се види кой е дребен. Той дори обвини Кънев, че заедно с БСП иска да свали правителството на Бойко Борисов и че емоционално е напуснал коалицията, след като са престанали да угаждат на капризите му. По думите му останалите партньори на ГЕРБ в управлението са направили разумни компромиси.

По-рано в понеделник зам.-председателят на ГЕРБ коментира пред бТВ поканата на ДСБ към Плевнелиев като "част от политическата игра на някои политици и, разбира се, това е част от това да се отклоним от ежедневието".

"Ние също, може би като вас журналистите, останахме в недоумение как е възможно да се прави такова предложение", заяви още Цветанов, добавяйки, че "президентските избори ще бъдат като всички избори, които идват и си заминават".

Той за пореден път повтори, че в ГЕРБ се обсъждат няколко варианта за кандидат-президент, като той ще бъде обявен през юни. Самият Плевнелиев също каза, че ще обяви намеренията си през юни. Според Цветанов нищо не налага ГЕРБ да обяви номинацията си сега.

Преди ден той каза във Велико Търново, че кандидатурите на ГЕРБ за президент и за вицепрезидент ще бъдат много силни, но евентуална кандидатура на вицепремиера Томислав Дончев никога не е коментирана.

Цветанов не пожела да коментира информацията за втори опит за покушение срещу Ахмед Доган (след този на конференцията на ДПС преди три години) с мотива, че това е класифицирана информация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?