Цветанов прехвърли вината за "Медузите" на магистратите и полицаите

Бившият МВР шеф не коментира факта, че лично е споменат в решението на ЕСПЧ

Цветанов прехвърли вината за "Медузите" на магистратите и полицаите

Бившият вътрешен министър и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов тотално отказа да поеме някаква отговорност за решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), с което България бе осъдена да заплати общо 44 000 евро заради проведената през март 2010 г. скандална акция на МВР "Медузите".

Тогава въоръжени и маскирани антимафиоти задържаха бившия общински съветник от Варна и настоящ депутат от БСП Борислав Гуцанов, разбивайки вратата на дома му и стресирайки двете му деца.

Делото бе заведено от семейството на Гуцанов, като европейските магистрати приеха, че българските власти са нарушили забраната на изтезания и нечовешко или унизително отнасяне, правото на свобода и сигурност, презумпцията за невиновност и правото на зачитане на личния живот.

Цветанов бе споменат поименно в решението на ЕСПЧ заради многобройните си публични изказвания за вината на Гуцанов. Разследването срещу него обаче бе прекратено през това лято заради липса на доказателства.

"Темата Борислав Гуцанов сме изчистили в момента, в който делото е прекратено от прокуратурата. Там защитата на държавата не е адекватна. Щом има решение на Страсбург, разбира се, че държавата ще си изпълни своя ангажимент. Там има критики към съда, към прокуратурата", коментира Цветанов в сряда, прехвърляйки цялата отговорност за поредното осъдително решение срещу България в Страсбург на магистратите.

Той добави, че за продължителния арест на Гуцанов е отговорен съдът, уточнявайки, че "явно са имали достатъчно доказателства, които са предоставени от прокуратурата, за да се иска постоянният арест, за което има критика в решението на Страсбург".

"Когато са планирали операцията, всички необходими прийоми и тактики, не е ангажимент на политическото ръководство на МВР. Има полицейски училища, има съответните квалификации, има много аргументи за провеждане на една операция", каза още бившият вътрешен министър, подминавайки личния си принос за присъдата срещу България.

По повод ироничното предложение на лидера на БСП Сергей Станишев отпреди ден Цветанов сам да плати обезщетението и разходите по делото, като продаде един от апартаментите си, опозиционерът отново припомни за лобисткия скандал "Хохегер".

"Сергей Станишев възстанови ли 3-те милиона, които бяха дадени за лъскане на имиджа на държавата. Тук трябва да има морален ангажимент, защото като си изхарчил три милиона и си ги дал на един лобист и след това се връщат 800 000 към близък човек, как това може да бъде обяснено на българските данъкоплатци", отвърна Цветанов.

С решението на ЕСПЧ за "Медузите" Цветан Цветанов последва своя лидер Бойко Борисов и в негативния списък на причинителите на осъдителни решения срещу държавата за компрометирани полицейски операции.

В качеството си на главен секретар Борисов ръководи лично акцията по залавянето на Тодор Тодоров – Чакъра. Тя бе пълно фиаско, защото барикадиралият се във вилата си Тодоров бе обстрелван с гранатомет и в крайна сметка бе намерен мъртъв. Прокуратурата възобнови делото и обяви, че отново ще разпита Борисов за участието му в акцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България