Цветанов: Президентът не може да избира председател на антикорупционния орган

Според него БСП ползва стратегията на фалшивите новини, за да внушава нестабилност

Цветанов: Президентът не може да избира председател на антикорупционния орган

Президентът няма конституционната компетентност да избира председател на новия антикорупционен орган, а БСП си прави политически пиар. Това коментира зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов във вторник пред Нова телевизия.

Президентът Румен Радев в петък за пръв път заяви желанието си той да назначава председателя на бъдещия антикорупционен орган, както предлага БСП, влизайки в пряка конфронтация с ГЕРБ, чийто поректозакон предвижда председателят да се избира от парламента. Държавният глава освен това настоява тази агенция да е с пълноценни разследващи функции - друго важно противоречие с вижданията на правителството, което планира новият орган само да проверява данни за корупция и при възникнали съмнения да ги предава на прокуратурата.

”Президентът няма тази компетентност по Конституция да избира председател. Не че сме против това намерение”, каза Цветанов. Според него БСП си прави политически пиар с темата, за да може да кажже: ”И ние сме за борба с корупцията“.

Цветанов заяви, че предлаганият от ГЕРБ вариант гарантира разделение на властите.

”Това, което в момента имаме като обсъждане и това, което беше направено като дискусия на 1 септември е, че председателят ще бъде назначаван от българския парламент, а парламентът не се ръководи от Бойко Борисов, а от всички 240 народни представители“, коментира Цветанов. Той обясни, че когато бъде избран председателят, след това зам.-председателят и членовете на съответния орган ще бъдат предложение на председателя и ще бъдат гласувани от парламента. ”Това е същата хипотеза за разделението на властите”, каза Цветанов.

Според Цветанов евентуален вот на недоверие няма възможност да разклати правителството, защото към настоящия момент няма никаква предпоставка за такъв. Възможността да се иска вот на недоверие към кабинета беше обсъждана през почивните дни от Националния съвет на БСП.

”Това е част от стратегията за фалшивите новини и преди председателството да се създаде усещането, че държавата ни не е стабилна. Разбира се, че опозицията е в правото си да показва, че има характер, но аз искам да им заявя следното – не фалшивите новини издигат имиджа на една партия, а трябва да има дискусия по важните предложения, които предлага мнозинството или ако нямаш необходимата позиция, предлагай алтернатива, която да бъде конкурентоспособна“, коментира той.

Той заяви, че в немалко от случаите от ГЕРБ са възприемали и добрите предложения на БСП, които могат да оптимизират приемането на едно законодателство.

”Но подобно противопоставяне, което се цели умишлено от опозицията и по-специално от БСП, трябва да ви кажа, че е неработещо и съм убеден, че те искат просто да изместят напрежението, което имат във вътрешнополитически план. Виждате какви неща излизат – представители на техния пленум заявяват, че БСП са аут и не са алтернатива“, каза Цветанов, визирайки изказване на Георги Гергов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?