В уютно интервю пред Карбовски за "добре дошъл":

Цветанов "призна", че съдът разваля имиджа на службите ни в САЩ

Завръщането на МВР шефа в роден ефир бе "подгрято" от Веселин Маринов

Цветанов (вдясно) е "притиснат" от въпросите на Мартин Карбовски.

Българските съдилища развалят добрия имидж на службите, които от 2009 г. насам постепенно са възстановили репутацията на родните разследващи пред американските и евроатлантическите партньори на България.

Тази добре известна, но позабравена (заради близо 3-седмичното посещение на вътрешния министър Цветан Цветанов в САЩ – бел.ред.) теза бе детайлно представена на зрителите на Нова телевизия в събота с любезното съдействие на журналиста Мартин Карбовски.

Той бе домакин на първата публична изява на МВР шефа след рекордно дългата му визита зад океана, където по думите му е осъществил срещи с "всички директори на правоохранителните агенции", както и с представители на Държавния департамент, Конгреса и Сената на Щатите.

Интервюто на Цветанов успешно бе "подгрято" от Карбовски с много искрен разговор с един от най-близките хора на министъра – авторът на химна под пагон "Нашата полиция" – Веселин Маринов.

"Той ме накара да повярвам, че България наистина може да се пооправи, че има и такива хора в политиката", сподели бардът за своя влиятелен приятел, попитан с интерес от Карбовски защо не е предоставил на предаването му снимка, на която певецът и министърът позират заедно.

"Защото сметнах, че не е правилно, това е моят личен свят... И толкова много си напатих само с една песен, че...", лаконично смотолеви певецът, очевидно визирайки полицейския химн, който месеци наред бе обект на масови подигравки и откровени гаври след официалната си "промоция" на полицейския празник през 2010 г.

Преди в студиото да влезе самият вицепремиер, Маринов успя да разкаже, че не се е събирал и няма намерение да се събира с бившата си съпруга, че е изпратил дъщеря си да празнува 8-ми декември във Велико Търново, но е спокоен за нея, защото дочул, че по улиците ще има 5000 полицаи, както и, че черпи лично вдъхновение от силата на трима си кумири - Силвестър Сталоун, сър Алекс Фъргюсън и Бисер Киров.

Интервюто на Цветанов обаче премина в значително по-сериозен тон, като водещият подхвана важните теми още "от вратата". На въпрос натискали ли са американците първите ни държавни мъже да свържат Хизбулла с атентата в Бургас от лятото, министърът обаче остана непоклатим: "Нямаше натиск, но разбира се на срещите, които съм имал в съответните служби, сме коментирали атентата в Сарафово... Имаше сериозен прогрес, с който ги запознахме партньорите."

Подобно на първите си коментари след завръщането си на родна земя, Цветанов анонсира новини около разследването на терористичния акт: "В предстоящите месеци може би ще има информация, която ще бъде достъпна за публично оповестяване."

Ловко обаче отбягна закачливите забележки на водещия, че не успява да изкопчи нищо конкретно от министъра. Заяви единствено, че засега подчинените му нямат дори и косвени доказателства за евентуална българска връзка между атентатора и помагачите му, след като настоятелно бе помолен от Карбовски да каже ясно "поне това".

"Има експертизи, които са направени, има резултати, които са готови, които дават насоки за всичко това, което ме питате в момента, но няма как да ви отговоря", добави загадъчно вицепремиерът по сигурността.

Преминавайки набързо през поредните надежди скоро да заслужим премахване на визите за пътуване до САЩ, ходът на разговора съвсем естествено се завъртя около отзивите от работата на българските власти. Очаквано се оказа, че всички събеседници на Цветанов от американска страна са очаровани от свършеното в службите, но все още остават разочаровани от съдебните решения впоследствие.

"Това означава ли, че американците са доволни от работата на нашите служби, но категорично искат да променят работата на нашия съд", директно запита Карбовски, на което вместо отговор Цветанов предложи добре познатия си списък с показни съвместни наркореализации с чужди служби, като "Кокаинови крале". Припомни и случаите с няколко издирвани от Интерпол лица, които по различни причини не са били задържани за постоянно в ареста от българските магистрати

"Да де, ама доверието изграждате вие, а те продължават да твърдят, че нямат доверие на съда", продължи да упорства водещият виновникът за тази ситуация ясно да бъда разобличен и артикулиран от вътрешния министър.

Цветанов обаче умело избегна и този опит на журналиста да го вкара в обичайната конфронтация със съдебната власт, прехвърляйки разговора към ключовите за ГЕРБ процеси – "Килърите", "Октопод", "Наглите". Потвърди и, че по време на дългото си посещение в САЩ действително е бил придружаван от наблюдаващия обвинител по "Килърите" Ася Петрова, но без да изясни причината за присъствието ѝ в правителствената делегация.

Министърът успя да парира и опита на Карбовски да го улови в типична човешка слабост с въпроса дали не го е страх от подсъдими като Алексей Петров. Цветанов обаче небрежно отвърна, че "много са тези, които са ми набрали" и прати бившата барета "на опашката".

"Не може да се отрече – има едни плюсове на МВР, които обаче се превръщат в минуси, когато отидат в съда. Вечно ли ще живеем в тази пусканица и хващаница", показа Карбовски решимостта си да произведе макар и отдавна изчерпан, но все пак някакъв сблъсък по оста МВР – съд.

И този негов опит обаче не се увенча с особен успех, защото Цветанов сдържано сподели, че заедно с партньорите си българските служби планират все повече съвместни операции и обеща, че "през следващата седмица ще се случват много хубви неща за българската правоохранителна система".

В края на интервюто си министърът коментира и предстоящите догодина парламентарни избори, обявявайки, че няма да бъде шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, както бе при последния вот м.г. Подобно на премиера Борисов, Цветанов също припозна "сестринската партия" СДС, като най-добър партньор за ГЕРБ, предвид общото им членство в ЕНП.

Споделяне

Още по темата

Още от България