Цветанов призна за анекс с нов срок за личните документи

Цветанов призна за анекс с нов срок за личните документи
МВР все пак е подписало анекс към договора със "Сименс" за изработването на новите лични документи. Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов в петък по време на парламентарния контрол.

Той каза, че анексът е подписан на 21 ноември 2009 г. и така е удължен с шест месеца първоначално договореният срок за изпълнение на всички дейности по договора до 13 април 2010 г. Преразгледан е бил и гратисният срок за плащане на цената и е детайлизиран и допълнен първоначалният график за междинните и крайни срокове за различните дейности. В анекса се детайлизират количествата и сроковете за доставка на бланките за паспортите, допълни министърът.

"Няма проблем да бъде предоставен анексът, който е направен във връзка с огромното забавяне на системата", заяви Цветанов, след като преди седмица отрече изобщо да е сключван анекс.

Въпреки хаоса с издаването на новите лични документи, МВР вече е изплатило 20 млн. лева на фирмата изпълнител за консумативи. След като системата бъде приета, ще се тества осем месеца и след това ще започне изплащането на средствата по договора.

Цветанов обясни, че по уверение на “Сименс“ до края на месеца системата за изработване на документите щяла да работи нормално и да е готова за приемане. Той напомни, че през август 2008 година, без да е търсено мнението на експерти, е променена концепцията от централизиране към децентрализиране на системата. Според него това е оскъпило и забавило процеса.

Това накара бившият вътрешен министър Михаил Миков (БСП) да се намеси и да репликира, че промяната се наложила, тъй като децентрализираната система дава възможност за извършването на бързи и експресни поръчки. За централизираната система трябвало да бъде изградена и нова сграда за десетки милиони левове и сформирана куриерска служба за доставка на изготвените в София документи.

Цветанов каза още, че със "Сименс" се водят "много тежки преговори" за финансови неустойки. Източници от левицата обаче неофициално твърдят, че именно сключеният анекс с компанията затруднява много получаването на неустойки.

Министърът даде и други подробности, като каза, че "Сименс" е била задължена да пусне в експлоатация системата за изработване на документите на 29 март 2010 г., а приемането е било предвидено да стане с протокол до 12 април. "Сименс" не е успяла да спази сроковете и е отправила покана за приемане на дейностите по договора на 26 май, а не на 12 април. На 19 юли между МВР и "Сименс" е подписан протокол, в който са отразени възраженията на МВР по изпълнението на договора, а фирмата се ангажирала да отстрани недостатъците до 28 юли.

В петък от БСП настояха договорът и анексът към него да бъдат предоставени на медиите. Според депутата Антон Кутев през последните седмици вицепремиерът Цветанов е излъгал няколко пъти по въпроса за издаването на личните документи и има разминавания в изказванията му за анекса и срока за приключването на поръчката. По данни на депутата срокът, в който е трябвало да приключи поръчката, е ноември 2009 година и Цветанов излъгал.

Според Кутев "лъжите" на министъра целели да се прикрие недоброто управление на договора и грешките на управляващите. Атанас Мерджанов (БСП) пък обвини министерството в "управленска импотентност".

Вътрешният министър съобщи още, че през лятото за период от 42 дни системата за документи за самоличност е работила нормално в цялата страна само четири дни.

По думите му към момента в София проблемът с навалиците пред районните полицейски управления вече е овладян. Все още обаче е налице забавяне на доставката на паспортните бланки. Фирмата предлага модифициран вариант на бланките, но в момента МВР проверява дали това отговаря на изискванията.

Заради хаоса с издаването на паспорти сдружението "Гражданска инициатива "Справедливост" внесе граждански колективен иск срещу МВР за 50 млн. лв. за нанесени неимуществени щети на подалите заявления за издаване на лични документи.

Споделяне

Още по темата

Още от България