Цветанов: Пускането на Алексей Петров от ареста увеличи разходите на МВР

"Сърдечни" благодарности на Борис Велчев, осигурил "необходимия" прокурор за "Наглите"

Цветанов: Пускането на Алексей Петров от ареста увеличи разходите на МВР

Разходите на МВР са се увеличили, откакто миналата седмица Алексей Петров бе пуснат окончателно от ареста, съобщи в четвъртък министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Причината била, че освобождаването на сочения за бос на престъпната група "Октопод" е отворило допълнителна работа на МВР, за да се планират "мероприятия за сигурността и спокойствието на всички свидетели, а и на всички български граждани, които могат да бъдат обект на посегателство".

Цветанов добави към традиционната си критика към съдиите и освобождаването от ареста на задържания за незаконен цех за цигари в Костинброд Тодор Хаджижеков, известен като Тотко Поршето.

Тотко Поршето и Алексей Петров бяха пуснати срещи парична гаранция от 10 000 лв.

"Потъпкване на труда на полицаите и на правоохранителната система - случаите за това са много“, каза вътрешният министър.

"Ако всички институции са обединени и водени от обществения интерес, държавата ни ще бъде прекрасен пример за силно място с добро и ефективно правораздаване”, добави вицепремиерът.

Той благодари "сърдечно" на бившия главен прокурор и настоящ конституционен съдия Борис Велчев, че е осигурил "необходимия прокурор" по разследването и делото срещу групата за отвличания "Наглите".

"При "Наглите” нещата се случиха след възможността да проведа една работна среща с човек, който искаше да съдейства на разследването, и имаше доверие само на мен като министър, на никой друг. При тази група ние работихме с променена философия на работа, работихме само 8 човека от 3 – 4 дирекции, никой друг не знаеше какви са оперативните действия, които се предприемат. Когато запознахме главния прокурор, исках колегите да кажат на кой прокурор имат доверие и с кой искат да работят. Такова доверие беше изградено между служителите от ГДБОП и Бойко Найденов и виждате какъв е резултатът", разказа министър Цветанов. Той допълни, че в началния етап на разследването голяма роля изиграл Борис Велчев.

Ако всички институции са обединени и водени от обществения интерес и върховенството на закона, в държавата ни ще се живее прекрасно, каза още Цветанов при връчването на наградите "Полицай на годината".

Тази година големият индивидуален приз бе спечелен от двама служители на МВР. Това са Калин Литов и Никола Павлов от сектора на ГДБОП за борба с трафика на наркотици. Голямата колективна награда също отиде в ГДБОП, в отдел "Митнически режим, данъчно осигурителна система".

Тази година бяха наградени и 15-годишният Марио Тихомиров, който на 23 ноември спаси живота на паднало от Белоградчишките скали момче и фондацията "Безопасни улици от Валя". Министър Цветанов отчете значително намаляване на жертвите по пътищата през 2012 г., които към момента са 583. По думите му през предходните години техният брой е бил почти двойно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?