Цветанов: "Републиканци за България" няма да се управлява от джипка, от която безотчетно се раздават пари

Бившият втори в ГЕРБ бе избра за председател на партията, негов заместник стана Павел Вълнев

Цветанов: "Републиканци за България" няма да се управлява от джипка, от която безотчетно се раздават пари

"Републиканци за България" няма да се управлява от джипка, от която се раздават пари без никаква отчетност. Това заяви в неделя Цветан Цветанов по време на официалното учредяване на политическия му проект - партия "Републиканци за България"(РБ).

Така, той индиректно се сблъска с премиера Бойко Борисов, в чиято партия доскоро бе зам.-председател, защото Борисов от месеци наред обикаля страната с джипката и чрез видеа през фейсбук съобщава от нея важните решения за страната.

Очаквано Цветанов бе избран за председател на партията. Негов заместник стана бизнесменът от САЩ Павел Вълнев, който щял да остане в България за известно време. Двамата щели да обикалят страната следващите месеци.

Бившият втори в ГЕРБ залага на българи в чужбина

Малко преди това Цветанов изказа специална благодарност към братята Вълневи, които "реализираха американска мечта със своя бизнес в Чикаго, но сега искат заедно да сбъдват и българската мечта за по-добър живот, за повече прозрачност и решения, които да са в услуга на бъдещето на страната".

Присъствието на Павел и Румен Вълневи в партията не е изненада, защото още преди години Цветанов демонстрираше близки отношения с тях при посещенията си в Чикаго, където двамата братя живеят и развиват бизнес. Освен това още през септември миналата година основният от Цветанов Център за евро-атлантическа сигурност бе настанен в бившия нюзрум на Би Ай Ти – телевизията, която Вълневи финансираха, но впоследствие продадоха, а след това предаванията ѝ бяха спрени и бе фалирана. Тогава медията се помещаваше в сграда, в която се намираше и колцентъра на братята. Сега на мястото на някогашното студио на Би Ай Ти е централата на "Републиканци за България".  

Бившият втори в ГЕРБ посочи още, че Иван Анчев, който до скоро бе генерален консул на България в Чикаго, от днес се включва в "Републиканци за България". "Знаещите и можещите трябва да участват в този проект", каза още Цветанов.

По думите му за първи път българите, върнали се от чужбина имат политически проект. "Днес повече от всякога се нуждаем от политически проект който да обединява всички независимо от тяхната възраст, етнос и образование", каза Цветанов. Той подчерта, че в момента на страната липсва ясна политика как да стигне до българите, живеещи в чужбина, за да се върнат и работят в България. Според него пътят е електронното управление, така че в края на мандата те да могат да гласуват онлайн.

Цветанов ще е лидер на РБ най-много два мандата

От думите му се разбра, че идеята на "Републиканци за България" не е да бъде лидерска партия:

"Идеологът на този проект сте вие, вие носите енергията и всички заедно можем да направим промяна за България – прозрачност в управлението, ценности, които обединяват, а не разделят. Това, което наблюдаваме през последната една година, е липсата на ясен хоризонт за бъдещето на страната. Наблюдаваме и 80 дни протести – а това е негативна енергия, натрупвана през времето. В "Републиканци за България" ще затвърдим пътя ни към евроатлантическите ценности на страната", допълни Цветанов.

"Една партия трябва да има съответната мандатност за нейния председател. Бъдещият председател на РБ не може да е повече от два мандата, т.е. от две по четири години. Залагаме на приемственост и експертиза", каза още той.

За бързи предсрочи избори

По думите му трябва по-бързо трябва да има предсрочни избори. "Сегашният парламент е изчерпал лимитът на доверие, затова колкото по-бързо има предсрочни избори с гаранция за повече честност в изборите, ние подкрепяме исканията на демократичната общност в България за предсрочни избори", допълни Цветанов.

Цветанов е категоричен, че в много от случаите виждаме, че ГЕРБ и ДПС действат като едно цяло. Примерите за това били много, а последният е от частичните местни избори в Момчилградско и Ардинско, където е издигнат само по един кандидат и той е от ДПС.

"Ако попитате къде е ГЕРБ, ще видите, че ги няма", каза Цветанов и добави, че българите мюсюлмани ще припознаят реалната алтернатива в "Републиканци за България".

Много са тези, които ще ни упрекнат, че сме станали радетели на президентската институция. Различията ни с президента са били много ясни, но никога не съм се отклонявал от евроатлантическата посока на страната ни, и никога не съм влизал в междуличностни нападки, за да не подкопавам доверието в институциите, каза още той.

"Подкрепяме исканията за оставка, трябва да изградим ново доверие по места, защото без доверие няма как да се управлява. Партията е готова за преговори с всяка друга, която споделя ценностите ѝ. Нека България да постигне тази енергийна независимост, която ще ни даде сила в Европа, нека имаме партньорство със САЩ, но европейските ценности да са ни пътеводител. Има много българи, които искат да се върнат, нека създадем тази високотехнологична среда, за да ги привлечем", заключи Цветанов.

"В РБ ще се стремим да има диалог, нормалност на отношенията. На агресията ще отговаряме с експертиза и нормални политически решения", каза още Цветанов.

Цветан Цветанов обяви, че чрез сайта на партията ще се обсъждат идеи за секторните политики, като ще "искат да чуят обратното мнение на българи от всяка една точка на света". Други важни приоритети са справедливост и съдебна система, която да отговаря на обществените очаквания, а не да има "притеснения за взимане на бизнеси".

РБ обави, че иска секторни политики по регионална политика, образование, здравеопазване, ,земеделие, туризъм, култура и др.

Споделяне

Още по темата

Още от България