Цветанов с призовка от прокуратурата, отива на разпит в сряда

Цветан Цветанов

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов съобщи, че е получил призовка от прокуратурата и ще се яви на датата и часа, упоменати в призовката. Пред журналисти той обяви, че е повикан за разпит в сряда, 12 юни, в 10 часа в Специализираната прокуратура.

Миналия четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров поиска официално Цветанов да бъде разследван заради незаконното подслушване на политици, журналисти, бизнесмени и лидери на опозицията. Тази сряда при първото заседание на парламента за седмицата Цветанов депозира в деловодството заявление за доброволно сваляне на имунитета му на народен представител.

До 8 години затвор може да получи бившият вътрешен министър, ако прокуратурата му повдигне обвинение и го докаже по чл. 285 от Наказателния кодекс във връзка с член 387 - така нареченото допустителство по служба - бездействие, в резултат на което е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършат престъпление.

"Ще изпълня ангажимента си, за да не възпрепятствам производството", каза в петък Цветанов, след което повтори, че е невинен.

"Не съм разпореждал незаконни подслушвания. Никога не съм си го и помислял. Никога не съм нарушил закона”, заяви бившият вътрешен министър.

"Никога не сме използвали незаконни СРС-та. Ние живеем в свят, където клеветничеството е най-силната форма на комуникация и популизъм, който се вкарва в публичното пространство”, продължи Цветанов.

Запитан от журналист от ръководените от Николай Бареков телевизии ТВ7 и Нюз7, дали Бареков е бил подслушван, както самият той твърди, Цветанов отбегна прекия отговор, като каза: "Аз знам, че вашият директор на вашата демократична телевизия, която знаем много добре как е създадена, кой стои зад нея, отправя заплаха към мен и ме нарича "господин престъпник”.

"Може да припомните случая "Галерия”, който беше в тройната коалиция, в ДАНС. Тези, които в момента управляват МВР и ДАНС, бяха хората, които работеха по тази разработка. Докато аз съм бил министър на вътрешните работи, никога по никакъв повод не сме правили подобни разработки”, увери още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България