Цветанов събра "сестрински" похвали от евродепутати на ЕНП

Шефът на ОЛАФ се надява новото правителство "да продължи започнатото"

Снимка: БГНЕС

Бившият вътрешен министър и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов събра щедри похвали за свършеното от кабинета "Борисов" от двама "сестрински" евродепутати от групата на Европейската народна партия (ЕНП), чиито членове са и доскорошните управляващи у нас.

Бившият МВР шеф бе на своеобразен предизборен тур в Брюксел в сряда, като формален повод за посещението му бе среща с шефа на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер.

Преди нея обаче отразяващите визитата на Цветанов български журналисти имаха възможността да се чуят няколко щедри похвали към подалото миналия месец правителство на ГЕРБ. Евродепутатите от групата на ЕНП Августин Диаз Де Мера и Михаел Галер не скриха възхищението си от добрата работа в сферата на борбата с престъпността и корупцията, която свършили експремиерът Бойко Борисов и Цветанов.

"Правителството на премиера Борисов постигна голям напредък в работата срещу корупцията и организираната престъпност. Резултатите, които постигнаха, са добре познати. Всички партньори на България в т.ч. Европейската комисия, ОЛАФ, Европол, Интерпол признават това", коментира Диаз Де Мера, бивш генерален директор на испанската полиция, цитиран от агенция "Фокус".

По думите му "борбата на Борисов с престъпността е добре позната", а "ГЕРБ е гаранция за бъдеще, за стабилност в Европа".

"България, но най-вече ГЕРБ, успяват добре да усвояват европейските фондове. ГЕРБ успяват да усвояват добре средствата, които са отредени за българското земеделие, а също така и регионалните фондове, насочени към подобряване на качеството на живот в отделните региони", не спести похвали испанският евродепутат по отношение на една от любимите теми на Борисов – усвояването на евросредства.

Въпреки че по време на мандата на ГЕРБ не бе осъден нито един високопоставен представител на администрацията за корупция, а редица кметове осъдиха държавата за неправомерно повдигнати им обвинения, Диаз Де Мера смята, че доскорошната управляваща партия е показала решимост за борба с това престъпление.

"Имах удоволствието да разговарям с г-н Цветанов и получих достатъчно аргументи, че се предприемат стъпки за пример за борба с корупцията. Той ми даде пример със системата по граничните пунктове в България, където на случаен принцип, се разменят граничните служители, за да се избегнат корупционни практики. Що се отнася до организираната престъпност, като погледнете статистиката, много ясно се вижда, че случаите на проявите на организирана престъпност, са намалели значително", включи се в похвалите и евродепутатът Михаел Галер.

Като сериозна заслуга на кабинета "Борисов" той посочи ограничаването на магистралните грабежи в България. Очаквано той не коментира най-емблематичния случай по тази тема – шумно рекламираната в медиите акция на МВР срещу братята Евгени и Емил Милеви, известни като Гейзо и Кроки. Подозренията срещу двамата бързо се "стопиха" от подозрения за участие в банда за магистрални грабежи до мижавото използване на фалшиви печати при преминаване на границата, което се наказва с глоба от 100 до 300 лева. Междувременно братята бяха оправдани за магистрален грабеж, извършен през 2004 г.

Помолен да коментира серията от откази, които България получи в стремежа си да влезе заедно с Румъния в Шенген, Галер заяви, че от негова гледна точка има известно разочарование, че страната не беше приета.

"България е много добре подготвена технически, бяха инвестирани значителни средства, за да се създадат шенгенски граници... В Германия има известен натиск от хора, от маргинализирани общности, роми, които идват от България, но това не бива да се обвързва с Шенген, защото това са две различни неща. България постигна много добри резултати в усвояването на средствата по Шенген. Смятам, че трябва да стане на два етапа и първо да влезете в Шенген с въздушните граници", обясни евродепутатът от ЕНП, цитиран от "Фокус", придържайки се стриктно към тезата на ГЕРБ.

По време на срещата между Цветанов и шефа на ОЛАФ Джовани Кеслер вторият е изразил благодарност към ексвътрешния министър "за започнатото и постигнатото от правителството на Борисов и е заявил, че се надява следващото правителство на България, което и да е то, да продължи започнатото от правителството на ГЕРБ". Освен това Кеслер дал висока оценка за взаимодействието между ОЛАФ и българското звена за борба с измамите с евроседства АФКОС.

Споделяне

Още от Избори 2013