Цветанов: Съдът е в услуга на организираната престъпност

Цветанов: Съдът е в услуга на организираната престъпност
Съдебната система е в услуга на организираната престъпност и освобождаването на Алексей Петров от ареста е доказателство за това. Това заяви в четвъртък от Варна вътрешният министър Цветан Цветанов, продължавайки атаките си към цялата съдебна власт, "виновна", според него, за неудобни на МВР решения.

Той неглижира отправените му от Петров обвинения за афери и финансирането на ГЕРБ, като посочи, че очаква компромати.

Министърът, чийто рейтинг набъбваше стремглаво покрай ареста на Алексей Петров и други шумни акции, посочи, че българската полиция и органите на реда в другите страни от ЕС работят по идентичен начин, но разликата е в съдебната система.

Българската съдебна система освобождава задържаните заради болест или други тежки състояния, докато в останалите страни на ЕС, престъпниците получават бързи и справедливи присъди, добави Цветанов. Явно той отново е забравил, че темповете, с които се развива едно дело преди то да влезе в съда се определят от прокуратурата, която пък зависи от работата на разследващите полицаи.

А определението на съда за освобождаването на Алексей Петров - Трактора не е заради здравословните му проблеми, а заради законността на продължителния арест.

Проверяват прокурори заради свидетели срещу Трактора

По-рано в четвъртък главният прокурор Борис Велчев коментира, че няма впечатление държавното обвинение да не се справя с делото "Октопод".

Той отказа да анализира решението на съда за освобождаването на Петров, защото прокуратурата "има ясна позиция и не коментира висящи дела".

По думите на Велчев предстои да се финализира разследването по една група обвинения. Той не се ангажира кои ще бъдат обвиненията и кога те ще влязат в съда, но вероятно това ще стане в близките седмици.

В същото време обаче главният прокурор съобщи, че се проверява дали има прокурори, които не са работили съвестно по делото. Някои от тях вече не работят в прокуратурата, други са на различни нива в прокуратурата, обясни той. Велчев не коментира дали става въпрос за умишлено бездействие.

Един от наблюдаващите прокурори Светлозар Костов е в продължителен отпуск, който си взе, след като съдът каза, че е нарушил закона при отделянето на част от материалите от голямото дело "Октопод".

Прокуратурата не знае

Прокуратурата не разполага с информация Цветан Цветанов да е замесен в афера за един милион евро, каза Борис Велчев по повод твърденията на Алексей Петров, направени още първия ден, след като смени килията с домашния комфорт.

В интервю пред зам.-главният редактор на в. "Галерия" Явор Дачков, Алексей Петров заяви, че вътрешният министър се опитвал да прикрие участието си в афера за 1 млн. евро, извършена по времето, докато е бил зам.-кмет по сигурността на София. Бившият високопоставен съветник в ДАНС твърди, че схемата е документирана както в прокуратурата, така и в общината.

Цветанов: Петров да говори каквото си иска

Самият Цветанов коментира, че Алексей Петров може да говори каквото иска.

Аз съм "човек, който е поел ангажимент да защитава обществените и националните интереси, и много добре осъзнава, че прилагането на подобна политика не може да стане без съпротивлението на хора, които са част от това, което се нарича организирана престъпност", каза Цветанов.

Съвсем нормално е човек, който очаква да приключи неговото разследване за рекет, изнудване, пране на пари и всичко останало от спектъра на Наказателния кодекс, да говори по този начин, добави той по адрес на Трактора.

Ден по-рано той заяви, че Петров е обществено опасен от гледна точка и на МВР, и на прокуратурата. "Лоялният гражданин" пък отговори чрез лидера на РЗС Яне Янев, който, след посещение в дома на Петров обяви, че той ще влиза в политиката и ще разкрие кой всъщност е Цветанов и как от обикновен слуга на Борисов, е задминал патрона си по рейтинг.

Вътрешният министър припомни, че срещу него компромати е имало и преди изборите през 2009 г., такъв подход се очаква и сега. Ще чуя много неща и за себе си, и за съпругата си, това не ме притеснява, допълни Цветанов, който обясни, че е попаднал в политиката случайно, но иска, когато излезе, да не се срамува от това, което е правил.

Двайсет години държавата се е управлявала по този начин - с рекет, изнудване, връзки и обвързаности, различни начини да се манипулира общественото мнение, добави Цветанов.

Спецсъдът ще реши всички проблеми

Цветанов използва случая отново да подкрепи замисления специализиран съд.

Министърът каза, че за него е по-важно какви са доказателствата по разследването срещу Алексей Петров.

По неговия случай, както и на Златомир Иванов и на Петър Стоянов, и всички останали задържани по операциите, в един момент ще се окаже, че те са с изключително разклатено здравословно състояние, ще имат дълъг период на рехабилитация и ще търсят начин, когато бъдат наказани с осъдителни присъди, да им бъде приспаднат този облекчен режим, заяви вицепремиерът.

Всичко това не е случайно и затова управляващите имат желанието да създадат специализиран съд за бърз съдебен процес срещу тежката организирана престъпност, което да прекрати практиката делата да се отлагат с години, обясни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?