В коментари за новопоявилия се оперативен план за следене на "Буда"

Цветанов се лута между "спекулации" и "архивни документи", Борисов видя "последни издихания на мафията"

В ГДБОП ще изясняват "дали подобен материал, видно е, че той е архивен... дали съществува"

Цветан Цветанов, снимка БГНЕС

Часове, след като сайтът "Биволъ" публикува поредния документ от сагата "Буда", според който в рамките на едноименното дело за оперативно наблюдение на Бойко Борисов през 1997 г. е бил изготвен план за изясняване на "приоритетната му престъпна ориентация", МВР шефът Цветан Цветанов не отрече в четвъртък автентичността на документа.

В многословното си и объркано обяснение в четвъртък той не коментира и пряко засягащия го въпрос за изнасянето на материали от службите, нито пък, ако става дума за фалшификация, кой би могъл да я извърши.

 

Премиерът Бойко Борисов отново окачестви публикациите като "целенасочена кампания" и прозря зад нея "последни издихания на мафията, организираната престъпност и техните политически покровители".

"БСП и ДПС през тези години са били толкова пъти на власт, ако имаше и частица истина в тези истории досега да са ме разкъсали", заяви още премиерът, уточнявайки, че според него тези материали излизат сега, тъй като преди месец починал Спас Спасов, утвърдил вербовката на Борисов от ЦСБОП навремето.

"ИПОН беше второто НСО, защото ние се занимавахме с политически фигури. Помните и Зюганов, Рижков, Тодор Живков, след това вече идването на царя", добави той, припомняйки първоначалната си теза, че вероятно е бил наблюдаван от службата заради високопоставените си клиент, като охранителен бос.

Без да е виждал новия материал, МВР шефът заключи, че е "архивен"

Оправдавайки се, че не е чел изнесените факсимилета, вътрешният министър Цветанов обаче констатира, че според него е "видно", че въпросните материали са архивни. Не стана ясно обаче как хем не е виждал последната публикация по темата, хем знае, че тя изглежда по този начин.

"Не мога да коментирам нещо, което не съм го видял. Разбира се, че това, което колегите ще направят е да видят действително дали подобен материал, видно е, че той е архивен... дали съществува. Защото пак повтарям, оттук нататък ние ще бъдем в постоянно тиражиране на информации, които по никакъв начин, може би, не кореспондират с действителността. Няма, може би, такива материали, които да се намират в МВР, но съвсем нормално е, и съвсем разбираемо, че те могат да бъдат фалшифицирани, могат да бъдат пускани в публичното пространство чрез определени методи", заяви министърът в опит да внуши, че дори и да става въпрос за автентични документи, те най-вероятно са подправени.

Той категорично отказа да коментира последователността на огласяваните материали, които до момента дават ясна представа как настоящият главен секретар на ДАНС Младен Георгиев първо предлага в края на 1996 г. Борисов за информатор на ЦСБОП с псевдонима Буда, а след това през февруари 1997 г. тогавашният охранител става обект на дело за оперативно наблюдение (ДОН) със същото име.

Последният документ пък открехна завесата за това какво точно е целяла службата, следейки действията на Борисов – да бъде определена неговата "приоритетна престъпна ориентация", след което евентуално да се пристъпи към "реализация", т.е. арест. С изключение на последния материал, първите два вече бяха потвърдени като автентични от ГДБОП, след като бяха разсекретени по искане на самия премиер.

Борисов доказал, че е независим

"Не съм запознат с това, което ме питате и смятам, че даден беше отговор на всички тези публикации, всички тези спекулации, които излязоха в публичното пространство и то лично от премиера Бойко Борисов... В България през всичките тези години не са малко лицата, които са се възползвали от реализирането на подобни сценарии с използването на материали или фалшифицирането на материали, за да може действително да държат в зависимост, когото и да е било и да бъде той послушен. Самият факт, че премиерът Борисов даде съгласието си или той всъщност се обърна с молба да бъде разсекретено всичко това и да бъде декласифицирано, съгласно българското законодателство – материалите от първите публикации, показа много ясен знак, че няма човек който да изнудва или да държи в зависимост премиера на страната", каза още Цветанов, внимавайки да не споменава нищо конкретно.

Не пропусна да припомни и за делото за разгласяване на държавна тайна, което прокуратурата приоритетно заведе на бившия премиер Сергей Станишев заради няколко изчезнали секретни доклада от Министерския съвет. Премълчавайки момента, че разследването се проточи заради невъзможността на прокуратурата да докаже умисъл в действията на Станишев, както и заради факта, че предложението за налагане на глоба по чл. 78а от НПК беше връщано няколко пъти от съда заради неточности и противоречия, Цветанов се възмути, че "никой не понесе никаква отговорност за това, което е направил като злоупотреба да ги загуби".

След което реши "в духа на търсенето на някакви спекулации, машинации, манипулации" да даде пример за вредните навици на политиците през последните над 20 години, правейки паралел между появилите се документи за ДОН "Буда" и собственото си кадрово досие, като бивш чиновник в МВР, от което се били интересували предшествениците му Румен Петков и Михаил Миков.

Цветанов също бил жертва

"Казвам ви го това, защото си направих труда да се поинтересувам от директора на човешки ресурси, дали някой в периода, в който напуснах МВР от октомври месец 2005 г., е ползвал моето лично кадрово дело. Оказа се, че 2006 г., когато вече започнахме да говорим за създаването на политическия проект ГЕРБ, когато вече бях зам.-кмет на София и вече бях напуснал системата на МВР от 2005 г., моето лично кадрово дело е било поискано и е било взето от директора на дирекция "Човешки ресурси". Тогава министър на вътрешните работи беше Румен Петков. 2009 г., април месец, когато бяхме 4 месеца... 3 месеца преди провеждането на редовните парламентарни избори, моето лично кадрово дело отново е поискано и е разглеждано от... явно може би, министъра на вътрешните работи, тогава – Михаил Миков", сподели предположения Цветанов.

Той обаче не пожела да уточни какво общо има информацията за кариерното му развитие в МВР с документите (чиято автентичност вече бе призната и от ГДБОП – бел. ред), от които е видно, че Борисов е бил оперативно-интересен за службите до степен, че е станал обект на ДОН, каквото по презумпция се образува само по отношение на изявени криминални авторитети.

"Ето давам ви за пример със самия себе си, който съм бил служител на МВР, а всичко това е правено, за да може под някаква форма да се фабрикува нещо, което да бъде ползвано в публичното пространство за дискредитиране на политически опонент, защото в България за голямо съжаление, през всичките години и всичките предстоящи месеци за подготовка за парламентарни избори излиза на дневен ред или досиета, или архивни материали, за да може да няма политическо говорене за реални политики, които трябва да се направят, а когато нямаш политически аргументи, нямаш съответните политически, управленски програми, ти минаваш вече в лично настъпление към съответния си политически опонент и това е стил, който сме го наблюдавали през всичките години в България", обобщи вътрешният министър.

Любопитното в изказването му бе, че докато в неговото начало Цветанов говореше за "спекулации, машинации, манипулации", в края му вече заключи, че е напълно нормална практика в предизборна обстановка да се огласяват компрометиращи "досиета или архивни материали".

Хаотичните разяснения на вътрешния министър за обичайните политически средства за пропаганда идват само два дни, след като премиерът Борисов чистосърдечно обясни на журналистите по повод делото "Буда", че "това, което са направили, аз мога да ви го спретна на всичките, които стоите днес тук. Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всичките ви журналисти, на всички".

Флоров все още не вижда нищо притеснително

Междувременно в четвъртък шефът на ГДБОП Станимир Флоров продължи да повтаря като мантра, че в папката "Буда" няма никакви притеснителни данни за миналото на премиера Бойко Борисов.

"Ама, какви спекулации да има, при положение, че вие видяхте, че в тази папка, която показахме, не съществува и няма никакви документи, които да са притеснителни", каза Флоров, развивайки отново тезата си, че делото за оперативно наблюдение на Борисов е било заведено единствено заради взрива на джипа на тогавашната му приятелка Цветелина Бориславова.

По отношение на факта, че въпросният атентат се случи на 27 март 1997 г., а стартирането на ДОН "Буда" е цял месец по-рано, Флоров лаконично заяви, че "не е проблем да се разсекрети и другото дело, но по този начин ние показваме на хората, които стоят от другата страна какви са възможностите и начините на нашата работа".

Колкото до разминаването от около 4 месеца между предложението за качване на оперативен отчет на информатора Буда и взрива на колата на Бориславова, шефът на ГДБОП по доста нелеп начин опита да неглижира ситуацията, уточнявайки, че това нямало нищо общо с оперативното дело – само имената били еднакви.

Споделяне

Още по темата

Още от България