Цветанов се "пошегува": Може би ще бъда най-чистият кандидат за президент

Цветанов се "пошегува": Може би ще бъда най-чистият кандидат за президент
Може би ще бъда най-чистият кандидат за президент, пошегува се в четвъртък министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който така отговори на въпроса дали скандалът с имотите му би се отразил на евентуална негова президентска кандидатура. Същия ден основно с гласовете на ГЕРБ и"Атака" Народното събрание отхвърли предложението на РЗС за сформиране на анкетна комисия за проверка на имуществото му. Общо 105 народни представители бяха "против", 60 -"за", а двама – "въздържал се".

Преди ден Цветанов сам реши да обяви пред депутатите данни за семейните финанси и имущество, след което се зарече повече да не се обяснява на тази тема и да не отговаря на "организираната престъпност".

Той оповести доходи в размер на 362 000 лева за последните 5 години, от които 70 000 са спечелени по времето, когато е бил лидер първо на сдружение ГЕРБ, а след това на едноименната партия; 50 000 от работата му като зам.-кмет на Столична община; 46 000 от МВР; 40 000 от консултации и др.

В коментар за отхвърлено искане за анкетна комисия, вътрешният министър заяви, че темата за него е затворена и изрази "съжаление", че "парламентът на моменти губи енергията си за много други неща, но не и за нещата, които са добре за обществото".

За да уточни "шеговитото" си изказване как би бил най-чистият кандидат-президент, Цветанов каза, че е единственият политик, дал съгласие да бъдат отворени всички негови сметки и да бъде проверено абсолютно всичко.

Вносителите на искането за анкетна комисия изтъкнаха противоречия в обявената от Цветанов справка, тъй като от нея излиза, че в продължение на 2 години - от 2007 до 2009 г., разходите на министъра и съпругата му (също държавен служител) са повече от декларираните приходи.

Доскоро Цветан Цветанов твърдеше, че за закупуването на единия апартамент в кв. "Изток" е помогнал и тъстът му. Според отчета му пред парламента, обаче, тъстът е дарил 30 000 лв., но с тези пари всъщност е платена част от ремонта на къщата му в село Шума.

Според сметките на председателя на РЗС Яне Янев, на Цветанов не му излизали 466 000 евро. "Не излизат 466 хил. евро или 932 хил. лв., няма ги и Цветанов не успя да ги докаже вчера", заяви той.

"Бях забравил кредита от 59 хил. евро, който, забележете Цветанов щял да изплаща до 76 г. възраст", добави той. "Тук се пита - този кредит кой го е обезпечил, коя е фирмата и да не се окаже,че е същата онази фирма, която е дала като подарък и апартаментите на Цветанов", каза още Янев.

По време на парламентарния дебат БСП заплашиха, че ще сезират прокуратурата за длъжностни престъпления. Според Антон Кутев в качеството си на зам.-кмет вицепремиерът Цветан Цветанов се е намирал в конфликт на интереси, защото негов приятел в получил "поръчки за милиони" от "Топлофикация – София". През 2006 година дружеството бе собственост едновременно на държава и общината, а в него цареше тотален хаос заради ареста на Валентин Димитров.

От БСП визираха фирмата "Ти Ви Би", собственост на Тодор Бояджиев, приятел на Цветанов. Същата фирма е продала на вътрешния министър и двата апартамента, които станаха основен повод за скандала около вицепремиера. Както вече Mediapool съобщи, в периода 2005-2008 година фирмата е получила общо 3 обществени поръчки от "Топлофикация-София". Най-солидните договори обаче са сключени през 2009 г., когато дружеството е държавна собственост и управлява правителството на тройната коалиция.

От парламентарната трибуна Кутев заяви, че "Ти Ви Б"и има 6-7 договора с "Топлофикация - София" за милиони. Подобна информация липсва в регистъра на Агенцията за обществени поръчки.

Кутев отправи и личен въпрос към вътрешния министър колко пъти е говорил по телефона с Петър Стоянов-Сумиста, обвинен като ръководител на група за поръчкови убийства. Преди два дни Сумиста обяви, че се е срещал с вътрешния министър.

Корнелия Нинова (БСП) допълни, че не е ясно дали за всички доходи Цветанов е платил данъци.

Червените освен това заявиха, че предишни управляващи мнозинства са позволявали изясняване на подобен род въпроси, като дадоха пример с комисията за царските имоти, независимо, че нейната дейност приключи като тотално фиаско.

По тема за Столична община съпредседателят на ГЕРБ Красимир Велчев отговори, че през 2006 г. партията не е имала влияние в общинския съвет, а Борисов и Цветанов е трябвало постоянно да се конфронтират и борят с мнозинството тогава. Той посочи, че общинският съвет е решавал с кого "Топлофикация" да сключва договори, а не Борисов или Цветанов.

Лидерът на ДСБ Иван Костов също се обяви против създаването на комисия, защото това щяло да се изтълкува както в България, така и в чужбина като опит да се атакува човекът, който влиза в битка с престъпността и корупцията.

"Аз не искам такъв сигнал да се излъчва, това ще е много лошо за България", заяви Костов като допълни, че Цветанов си е "направил сметката" в какво точно се впуска още преди да стане вътрешен министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?