Цветанов се разминава с оправдателната присъда за отказаните СРС-та

САС отхвърли всички искания на защитата му и обяви, че ще се произнесе по делото в срок

Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов няма да чуе и на втора инстанция оправдателна присъда по обвинението си, че неправомерно е сложил шест резолюции "Не!!!" на съдебни разрешения за използване на специални разузнавателни средства (СРС) спрямо ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

Това стана ясно в края на последното заседание на Софийския апелативен съд (САС) по делото в сряда, когато съдиите Спас Иванчев, Елена Каракашева и Петър Михайлов обявиха, че ще огласят своето решение в препоръчителния едномесечен срок.

Това, на практика, означава, че Цветанов със сигурност няма да бъде оневинен, тъй като практиката на втората инстанция при подобен развой на даден казус е да прочита присъдата веднага след края на пледоариите.

Когато апелативните съдии обявят, че ще се произнесат в срок, възможните варианти са три – потвърждаване изцяло на решението от първата инстанция, потвърждаване на присъдата и промяна на наказанието или връщане на делото на първа инстанция заради процесуални нарушения.

По това дело Цветанов бе осъден ефективно на 4 години затвор от Софийския градски съд (СГС) в края на май миналата година. Съдия Тони Гетов го призна за виновен по обвинението му, че е извършил престъпление срещу правосъдието, стопирайки разрешени от съда СРС-та.

Според мотивите на първата инстанция бившият МВР шеф изобщо не е имал правото да поставя отрицателни резолюции върху исканията, след като те вече са били разрешени от съда. Съдия Гетов прие, че в качеството си на вътрешен министър подсъдимият е можел единствено да изпълни волята на съда, а не да прави преценка дали да се съобрази с нея.

САС отклони всички опити на адвоката на Цветанов да удължи процеса

Преди двете страни да прочетат пледоариите си пред САС в сряда, адвокатът на Цветанов – Менко Менков, направи няколко безуспешни опита да отложи края на процеса, отправяйки разнообразни доказателствени искания. Всички обаче бяха отхвърлени от магистратите.

Първо, юристът заяви, че държи на повторния разпит на бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев, който макар и редовно призован, не се яви в залата, тъй като имал проблеми със здравето. Стремежът на защитата беше да развие отдавна известната си теза, че отказвайки да разпореди въпросните СРС-та, Цветанов всъщност се съобразил с мнението на тогавашния професионален ръководител на МВР, че така може да бъде провалена друга реализация на полицията.

Съдиите Иванчев, Каракашева и Михайлов обаче предпочетоха да не удължават процеса, заявявайки, че повторните показания на Георгиев няма да са от полза за разкриването на обективната истина и отмениха определението си, с което го бяха допуснали като свидетел.

След това Менков поиска от МВР да бъде изискана подробна справка за всички случаи, в които вътрешни министри са отказали да разпоредят разрешени от съда СРС-та в периода между 2000 и 2009 г., както и да бъдат изпратени основанията, с които са го направили. Това искане също бе отклонено от САС.

Защитата поиска от съда да проверява слухове, пуснати от самата нея

Защитникът на Цветанов обаче не се отказа лесно и предприе последен опит да убеди съда, че трябва да събере още доказателства и да отложи края на делото. Менков представи пред магистратите незаверено копие от заповед на бившия външен министър Кристиан Вигенин, с която на 13 юни м.г. "се командироват значителен брой служители на министерството на външните работи".

След това той представи и копия от няколко статии в пресата, в които се развивали съмнения, че съдия Тони Гетов, осъдил Цветанов на 4 години затвор на 29 май м.г., е получил като възнаграждение за решението си ангажимента съпругата му Албена Гетова да бъде командирована зад граница за по-дълго време от останалите си колеги. По думите на Менков единствено тя продължавала да бъде командирована и след 1 януари т.г.

Юристът обаче уточни, че копието от въпросната заповед на Вигенин, не е заверено по Закона за адвокатурата, тъй като той не е виждал оригинала ѝ. Затова поиска от апелативните съдии да изискат от външното министерство справка с ЕГН-то на Албена Гетова, за да установят дали тя наистина единствена е останала зад граница. САС обаче отказа и това искане на защитата.

Всъщност, слухът, че за осъждането на Цветанов съдия Гетов е получил като подарък втори мандат за съпругата си Албена в българската дипломатическа мисия в Берлин, бе пуснат от самия Цветанов веднага след края на делото му на първа инстанция. Тогава бившият МВР шеф обясни пред медиите, че научил за тази завера срещу себе си от един от защитниците си – германецът Ханс-Петер Ул.

Шестте СРС отказа са единствените в мандата на бившия вътрешен министър

След като Апелативният съд най-накрая успя да даде ход на финалните пледоарии, от прокуратурата посочиха, че настояват присъдата на подсъдимия да бъде потвърдена, тъй като е правилна, законосъобразна и справедлива.

Обвинението отбеляза още, че от разпита на Цветан Иванов, бивш шеф на закритото звено за подслушване в МВР – СДОТО, категорично е станало ясно, че в момента, когато Цветанов е сложил отрицателните си резолюции върху разрешенията на СРС-тата, министерството не е имало никакви технически пречки да ги реализира.

Освен това въпросните шест отказа били единствените, които бившият вътрешен министър е направил в рамките на мандата си от 2009 г. до 2013 г. По повод тезата на защитата, че Цветанов се е съобразил с преценката на Калин Георгиев, представителката на прокуратурата добави, че "не съществува разпоредба, че министърът трябва да се съобразява със становището на главния секретар на МВР".

Въпреки това Менко Менков не пропусна да посочи в пледоарията си, че в мотивите на Градския съд към осъдителната присъда на клиента му изобщо не е коментирано обстоятелството, че Цветанов просто е положил "съгласувателен подпис" върху разрешенията на СРС-тата. Такова било мнението на Георгиев, който предупредил, че ако те бъдат реализирани, може да се осветли оперативен способ.

Адвокатът припомни и друга своя известна теза – че заради информацията в медиите, че Цветанов бил приятел с бащата на съдия Тони Гетов, обществото останало с впечатление, че единствено с произнасянето на осъдително решение съдът би опровергал съмненията в корупция. Така, според Менков, подсъдимият е бил лишен от правото си на справедлив процес, което представлява директно нарушение на Конвенцията за правата на човека и основните свободи. Документ, чието съществуване Цветанов не е зачитал нито веднъж, докато бе силов вицепремиер и вътрешен министър.

Ако присъдата му по това дело бъде потвърдена и на втора инстанция, това значително би увеличило шансовете тази позиция да бъде заета и от Върховния касационен съд, коментират юристи. При подобен сценарий Цветанов би станал първият ефективно осъден представител на високите етажи на властта в новата история на България.

Евентуалното окончателно осъждане на председателя на ПГ на ГЕРБ обаче би довело и до сериозна политическа нестабилност в управляващата коалиция, предвид силните му позиции в ГЕРБ. Очаква се решението на Апелативния съд по казуса да стане ясно след около месец.

Споделяне

Още по темата

Още от България